Αγαπάνε Οι Γάτες Και Οι Σκύλοι Το Χιόνι;

Αγαπάνε οι γάτες και οι σκύλοι το χιόνι;

Θέλεις να περάσεις τις διακοπές των Χριστουγέννων σε κάποιο χειμερινό προορισμό και αναρωτιέσαι εάν θα πρέπει να πάρεις μαζί το κατοικίδιό σου; Θέλουν τελικά να περνούν χρόνο στο χιόνι οι γάτες και οι σκύλοι; Τι είναι καλύτερο για την υγεία τους;

Η σχέση μας με το χιόνι είναι σίγουρα πολύπλοκη. Ως παιδιά, οι περισσότεροι ενθουσιαζόμασταν με την ιδέα του χιονιού. Σήμαινε παιχνίδι, μια μέρα μακριά από το σχολείο και πολλά ακόμη. Ως ενήλικες, το χιόνι, αν και μπορεί να ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις, μπορεί να το θεωρήσουμε και ταλαιπωρία, ειδικά εάν έχουμε πολλές υποχρεώσεις. Τι συμβαίνει όμως με τα κατοικίδιά μας; Αγαπούν όντως το χιόνι ή θέλουν κι αυτά να το παρατηρούν και να το θαυμάζουν από απόσταση.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, ειδικά όσο πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, αναρωτιούνται εάν θα έπρεπε να πάρουν μαζί τον σκύλο ή τη γάτα τους. ΟΙ χειμερινοί προορισμοί συνήθως έχουν αρκετό κρύο και χιόνι. Οπότε τι είναι ασφαλέστερο για το κατοικίδιό μας και πού θα περάσει καλύτερα; Στη θαλπωρή και ζεστασιά του σπιτιού ή στα παιχνίδια στα χιόνια;

Τι συμβαίνει με τους σκύλους

Σύμφωνα με το περιοδικό Scientific American, όσον αφορά το χιόνι, τα σκυλιά μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους. Όμως, σε αντίθεση με εμάς, τα σκυλιά δε χάνουν ποτέ τον ενθουσιασμό τους σε σχέση με αυτό. Πολλά ζώα που ζουν στην εύκρατη ζώνη μοιάζουν να περνούν ευχάριστα όταν βρίσκονται στο χιόνι. Πολλά σκυλιά αγαπούν το χιόνι για τους ίδιους λόγους με τα νήπια: γιατί είναι διασκεδαστικό να παίζεις μαζί του.

Το χιόνι αποτελεί για τα σκυλιά κάτι νέο και ενδιαφέρον που μπορούν να αλληλεπιδράσουν και το οποίο βρίσκουν διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Θα κυλιστούν, θα τρέξουν, θα αναπηδήσουν μέσα σε αυτό. Στα σκυλιά αρέσει να παίζουν και μία βόλτα στο χιόνι μπορεί πραγματικά να γίνει μια μοναδική εμπειρία γι’ αυτά.

Βέβαια, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις και αυτό γιατί ο κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και φοβίες. Δεν αισθάνονται όλα τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να βλέπει κανείς φυλές όπως τα husky, τα samoyed ή τα labrador να παίζουν στο χιόνι παρά σκυλιά με πιο λεπτό τρίχωμα. Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η μορφολογία των πρώτων τούς επιτρέπει να κινούνται στο χιόνι με μεγαλύτερη ευκολία.

Τι συμβαίνει με τις γάτες

Οι γάτες συνήθως, σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν αγαπούν ιδιαίτερα το χιόνι. Αν εξαιρέσουμε φυλές, οι οποίες προέρχονται από το Βορρά, όπως για παράδειγμα τη γάτα του νορβηγικού δάσους, σε περίπτωση χιονόπτωσης το πιθανότερο είναι η γάτα σου να παραμείνει στη ζεστασιά και θαλπωρή του σπιτιού σου. Υπάρχει η πιθανότητα να δείξει περιέργεια για τη νέα αυτή κατάσταση που δημιουργείται στο εξωτερικό του σπιτιού, αλλά σίγουρα δε θα επενδύσει πολλή ώρα στο να βρεθεί εκεί.

Οι γάτες μπορεί να τραυματιστούν ή και να αρρωστήσουν όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Τα γατάκια, οι ηλικιωμένες γάτες και οι γάτες με χρόνιες παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υποθερμία. Δεν πρέπει να αφήσεις ποτέ μια γάτα μόνη στο αυτοκίνητο μια κρύα μέρα. Η υποθερμία είναι τόσο θανατηφόρα όσο μια θερμοπληξία.

Πώς μπορείς να προστατεύσεις το κατοικίδιό σου;

Το εάν θα πάρεις μαζί το κατοικίδιό σου σε κάποια χειμερινή εξόρμηση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτό. Εσύ ξέρεις τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να προσέξεις κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, είτε έχεις σκύλο, είτε γάτα, θα πρέπει να σκουπίσεις με προσοχή το τρίχωμα και τις πατούσες τους, όταν επιστρέψετε σε εσωτερικό χώρο, καθώς οι σταγόνες νερού και οι κρύσταλλοι πάγου μπορούν να κολλήσουν στη γούνα τους.

Επίσης, στην περίπτωση που το κατοικίδιό σου αγαπάει το χιόνι αλλά έχει την τάση να κρυώνει εύκολα, μπορείς να προμηθευτείς παπούτσια για το χιόνι, μπουφάν, πουλόβερ, αλλά και κάλτσες που μπορούν να το κρατήσουν ζεστό όση ώρα διασκεδάζει.