Διακοπές Τα Χριστούγεννα; Πώς Θα Ταξιδέψεις Με Το Κατοικίδιό Σου;

Διακοπές τα Χριστούγεννα; Πώς θα ταξιδέψεις με το κατοικίδιό σου;

Ετοιμάζεσαι για χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις με αυτοκίνητο; Ενημερώσου για το πώς μπορείς να ταξιδέψεις εύκολα και ευχάριστα μαζί με το ζωάκι σου.  

Για τους περισσότερους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές σημαίνουν χρόνος με την οικογένεια και τους στενούς φίλους. Όλοι όσοι έχουν ζωάκι όμως, γνωρίζουν πολύ καλά πως το κατοικίδιό τους αποτελεί και αυτό μέλος της οικογένειας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στην περίπτωση κάποιας χριστουγεννιάτικης εξόρμησης θεωρούν αδιανόητο να αφήσουν τον σκύλο ή τη γάτα τους πίσω.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να γίνει το ταξίδι του σκύλου ή της γάτας μας ασφαλέστερο και λιγότερο αγχωτικό;

Προετοιμάσου σωστά

Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο σίγουρα απαιτεί λιγότερη προετοιμασία σε σχέση με ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το κατοικίδιό σου θα είναι άνετα και θα απολαύσει τη διαδρομή.  Μπορείς πριν την ημέρα του ταξιδιού να εξοικειώσεις το ζωάκι σου με την όλη διαδικασία και να κάνετε μαζί μικρές διαδρομές, οι οποίες σταδιακά θα γίνονται μεγαλύτερες, έτσι ώστε την ημέρα του ταξιδιού η όλη εμπειρία να του είναι γνώριμη.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όταν θα προγραμματίζεις το ταξίδι να υπολογίσεις ότι η διαδρομή θα διαρκέσει παραπάνω ώρα και αυτό γιατί τα τακτικά διαλείμματα και οι στάσεις είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως για τα σκυλιά.

Ρώτα πρώτα τον κτηνίατρό σου

Πολλά κατοικίδια αρρωσταίνουν όταν βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητο. Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες σκύλων (48%) λένε ότι ο σκύλος τους εμφανίζει συμπτώματα ναυτίας όταν ταξιδεύει με αυτοκίνητο. Ευτυχώς, υπάρχουν φάρμακα που μπορείς να δώσεις στον σκύλο σου για να αποτρέψεις τον ενδεχόμενο εμετού λόγω ναυτίας. Μίλησε με τον κτηνίατρό σου για να βεβαιωθείς ότι θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι πριν ταξιδέψεις.

Κάνε το ταξίδι άνετο και ευχάριστο

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι το άγχος του ταξιδιού. Αυτό μπορείς να το προλάβεις με το να πάρεις μαζί σου αγαπημένα αντικείμενα του κατοικίδιου σου που το κάνουν να αισθάνεται άνεση και ασφάλεια, όπως κάποια παιχνίδια για σκύλους ή μια κουβέρτα.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου σακούλες υγιεινής και μαντηλάκια καθαρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρέπει να ξεχάσεις να φροντίσεις και για την ενυδάτωση του σκύλου ή της γάτας σου. Ένα μπολ για να βάλεις νερό ή ακόμα καλύτερα κάποια ποτίστρα βόλτας είναι απαραίτητα για το ταξίδι.

Δεν πρέπει να ξεχάσεις την ασφάλεια

Όταν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο μαζί με το κατοικίδιό σου είναι σημαντικό να ακολουθήσεις κάποιες προφυλάξεις για να διασφαλίσεις την ασφάλεια όλων όσων θα βρίσκονται στο όχημα. Το να ταξιδεύεις με το σκύλο ή τη γάτα σου στο αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει απόσπαση προσοχής του οδηγού, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε  ατύχημα. Τα ασυγκράτητα κατοικίδια μπορεί να τραυματιστούν ή ακόμη και να τραυματίσουν άλλους επιβάτες σε ένα ατύχημα.

Όταν ταξιδεύεις με κατοικίδιο, φρόντισε να βρίσκεται μέσα στην τσάντα μεταφοράς του ή στο κλουβί του (crate). Μην επιτρέψεις ποτέ το ζωάκι σου να βρίσκεται στα μπροστινά καθίσματα ή να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο. Επίσης, μην αφήσεις ποτέ ένα ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα και το χειμώνα, καθώς σε κρύο καιρό ένα αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει ως ψυγείο.

Extra Συμβουλή: Όταν θα φτάσεις στον προορισμό σου, προσπαθήστε να κρατήσεις όσο μπορείς τη ρουτίνα που έχει συνηθίσει το ζωάκι σου. Ο σκύλος σου θα εκτιμήσει να τρώει τα γεύματά του, να κάνει βόλτα και να κοιμάται την ώρα που έχει συνηθίσει. Οι γάτες είναι επίσης πλάσματα συνήθειας, επομένως η διατήρηση της ρουτίνας τους είναι σημαντική για τον περιορισμό του άγχους τους.

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.