Έχεις Σκύλο Που Φοβάται Τις Καταιγίδες; Πώς Μπορείς Να Τον Βοηθήσεις;

Έχεις σκύλο που φοβάται τις καταιγίδες; Πώς μπορείς να τον βοηθήσεις;

Ο σκύλος σου φοβάται τις καταιγίδες; Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

 

Από την πρώτη κιόλας βροντή κάποια σκυλιά θα αρχίσουν να βηματίζουν ανήσυχα και άλλα θα αρχίσουν να λαχανιάζουν. Κάποια έχουν την τάση να προσκολλώνται στους ιδιοκτήτες τους και άλλα να κρύβονται σε ντουλάπες, κάτω από κρεβάτια ή πίσω από τον καναπέ. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις πάνω στον πανικό τους μπορεί να μασήσουν χαλιά ή να σπάσουν παράθυρα.

Το πως ακριβώς θα αντιδράσει ένας σκύλος που έχει φοβία καταιγίδας δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να τον βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Η φοβία των καταιγίδων στα σκυλιά είναι πραγματική και πιο συχνή απ’ όσο πιστεύουμε. Σύμφωνα με  τους ειδικούς, θα ήταν καταστροφικό να αγνοηθεί.

Γιατί εκδηλώνεται η φοβία της καταιγίδας και τι μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας πάσχει από αυτό;

 

Τι προκαλεί τη φοβία καταιγίδων;

Οι κτηνίατροι δε γνωρίζουν ακριβώς τι μπορεί να προκαλέσει αυτή τη φοβία στον κάθε σκύλο, παρ’ όλα αυτά υποπτεύονται κάποια συγκεκριμένα αίτια. Πέρα από την κοινή λογική, ότι τα σκυλιά δηλαδή φοβούνται τους έντονους ήχους γιατί νιώθουν ότι απειλούνται, οι ειδικοί πιστεύουν πως η φοβία οφείλεται σε ένα συνδυασμό πραγμάτων όπως ο άνεμος, ο κεραυνός, οι αλλαγές βαρομετρικής πίεσης, ο στατικός ηλεκτρισμός, αλλά και ο ήχος της βροντής χαμηλής συχνότητας που είναι μη αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Το άγχος του σκύλου δε, επιδεινώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς οι καταιγίδες γίνονται όλο και πιο συχνές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα σκυλιά που φοβούνται τις καταιγίδες είναι αρκετά ευαίσθητα και φοβούνται επίσης και άλλους δυνατούς θορύβους, όπως πυροτεχνήματα ή πυροβολισμούς. Άλλα πάλι εκδηλώνουν φοβία μόνο στις καταιγίδες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

Το πως ακριβώς μπορούμε να βοηθήσουμε ποικίλει από το βαθμό φοβίας του σκύλου μας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μία εύκολη αποστολή και οι συμβουλές που θα ακολουθήσουν προορίζονται κυρίως για τα σκυλάκια που δεν αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εάν οι αντιδράσεις του σκύλου σου είναι ακραίες, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου και κατ’ επέκταση έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή.

Με ποιες μεθόδους μπορεί να περιοριστεί η ανησυχία του σκύλου μας;

 
Παρά τη δυσκολία της αποστολής υπάρχουν αρκετά «εργαλεία» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας.
 

Επιβράβευσε την ήρεμη συμπεριφορά όλο το χρόνο

 
Κάποιες φορές η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Κάθε φορά που ο σκύλος σου είναι ήρεμος μπορείς να τον «επιβραβεύεις» με μικρές λιχουδιές. Έτσι, όταν ξεσπάσει μια καταιγίδα μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή αυτή την συγκεκριμένη ρουτίνα.
 

Δημιούργησε ένα καταφύγιο για τις δύσκολες ώρες

 
Αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Κάτι που να τον ηρεμεί, να τον κάνει να αισθάνεται προστατευμένος και να του δίνει σιγουριά. Αυτό το ασφαλές μέρος μπορεί να είναι ένα ανοιχτό καφάσι, ένα υπόγειο όπου ο σκύλος δεν μπορεί να ακούσει ή να δει τι συμβαίνει έξω, ένα εσωτερικό δωμάτιο με μουσική, ένα μπάνιο ή πραγματικά το οτιδήποτε. Είναι σημαντικό να αφήσεις το σκυλί σου να αποφασίσει. Παρατήρησε πού πηγαίνει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και, αν είναι δυνατόν, επίτρεψε του την πρόσβαση σε αυτό.
 

Εξοικείωσε το σκυλί σου με τους ήχους της καταιγίδας

 
Μία καλή εξάσκηση είναι να βοηθήσεις τον σκύλο σου να συνηθίσει τους ήχους μιας καταιγίδας. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να τον αφήνεις να ακούει ηχογραφημένους ήχους καταιγίδας, αρχικά σε αρκετά χαμηλά επίπεδα που δεν τον τρομάζουν, ενώ ταυτόχρονα του δίνεις λιχουδιές ή παίζετε ένα παιχνίδι. Σε βάθος χρόνου μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ένταση σταματώντας βέβαια εάν ο σκύλος σου εμφανίσει σημάδια άγχους.

 

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.