Είναι Καλό Να Αφήνουμε Τον Σκύλο Μας Να Μας Φιλάει Στο Πρόσωπο;

Είναι καλό να αφήνουμε τον σκύλο μας να μας φιλάει στο πρόσωπο;

Τα φιλιά με τον σκύλο μας είναι όμορφα και γλυκά. Είναι όμως υγιεινά; Κάνει τελικά να αφήνουμε τον σκύλο μας να μας φιλάει στο πρόσωπο;

Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να γυρνάς σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα και να σε υποδέχεται ο σκύλος σου στην πόρτα με χαρές, αγκαλιές και φιλιά. Το να μας φιλήσει ο σκύλος μας στα χέρια ή τις παλάμες είναι εντάξει. Τα φιλιά στο πρόσωπο όμως αν και δηλώνουν αγάπη, ταυτόχρονα κρύβουν και πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός ότι είναι ανθυγιεινό η γλώσσα του σκύλου μας να έρθει σε επαφή με το πρόσωπο, τα μάτια και τη μύτη μας. Έχει αποδειχθεί πως οι σκύλοι έχουν διάφορα βακτήρια στο στόμα τους, τα οποία αν και είναι φυσιολογικά και δεν απειλούν την υγεία τους, σίγουρα δεν προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τον σκύλο μας να μας φιλάει σε κάποιες περιοχές του σώματός, όπως το στόμα, τα μάτια ή εκτεθειμένες περιοχές όπως είναι οι πληγές.

Γιατί τα σκυλιά φιλούν για να δείξουν στοργή;

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το γλείψιμο ως μέσο επικοινωνίας, σύνδεσης και περιποίησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μία σκυλίτσα που έχει μόλις γεννήσει θα χρησιμοποιήσει το γλείψιμο ως ένα τέτοιο εργαλείο από τη στιγμή της γέννησης των κουταβιών. Επίσης, δύο σκυλιά που συναντιούνται στο δρόμο θα χρησιμοποιήσουν παρόμοιους μηχανισμούς.

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτές τις εκδηλώσεις στοργής για να δείξουν υποταγή στον κύριο της αγέλης τους ή να τον ενημερώσουν ότι είναι πεινασμένοι, διψασμένοι κ.λπ. Τα σκυλιά του σπιτιού βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους ως κύριό τους, έτσι είναι λογικό να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Γιατί πρέπει να λέμε όχι στα φιλιά;

Το στόμα ενός σκύλου φιλοξενεί ένα τεράστιο μικροβίωμα, δηλαδή ένα σύνολο μικροοργανισμών. Τα βακτήρια, αν και δεν είναι επιβλαβή για τον ίδιο τον σκύλο, μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν ασθένειες.

Ένας σκύλος περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του μασώντας και μυρίζοντας περιοχές και μέρη που ένας άνθρωπος δε θα σκεφτόταν ποτέ να επισκεφτεί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δε θα μύριζε το πίσω μέρος ενός άλλου ατόμου (περιττώματα), δε θα έπαιρνε μια γεύση από τα σκουπίδια που έχουν ξεμείνει σε ένα πεζοδρόμιο ή δε θα έπινε ποτέ νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας. Αυτό αυτομάτως μας κάνει ξεκάθαρο ότι το στόμα μας δεν θα έπρεπε να βρεθεί ποτέ κοντά με το στόμα του σκύλου μας.

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα φιλιά;

Τα σκυλιά είναι γενικά στοργικά και αξιαγάπητα πλάσματα και σίγουρα δε θα θέλαμε ποτέ να αποθαρρύνουμε ή να μειώσουμε αυτή την πλευρά των προσωπικοτήτων τους. Το να θέτουμε όρια, ωστόσο, στο πώς τα σκυλιά μας δείχνουν αυτή τη στοργή μπορεί να είναι ωφέλιμο για όλους.

Τα πέντε πρώτα και πιο βασικά βακτήρια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω του προσώπου ή/και του στόματος από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι τα εξής:

Capnocytophaga Canimorsus: Πρόκειται για ένα κοινό βακτήριο στη φυσιολογική ουλική χλωρίδα των σκύλων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της σηψαιμίας.

Staphylococcus Aureu: Τις περισσότερες φορές ο σκύλος σας μπορεί να έχει αυτό το στέλεχος του ιού και να παραμείνει ασφαλής χωρίς να επηρεαστεί η υγεία του, αλλά όταν μεταφερθεί σε άνθρωπο μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Ringworm: Πρόκειται για μία μυκητιασική λοίμωξη που συχνά έχει σχήμα δαχτυλιδιού. Προκαλεί επώδυνες φαγούρες, σημάδια και ακόμη και εντερική αιμορραγία ανάλογα με το σημείο εισόδου.

E. Coli: Μια δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή ασθένεια με συμπτώματα που κυμαίνονται από διάρροια έως ναυτία έως εντερική αιμορραγία.

Salmonella: Μια επώδυνη βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εντερικές κράμπες, ναυτία και έμετο.

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.