Επιτρέπεται Οι Γάτες Να Τρώνε Τυρί;

Επιτρέπεται οι γάτες να τρώνε τυρί;

Μήπως η γατούλα σου έχει όρεξη για τυρί; Πριν κάνεις την κίνηση να της δώσεις μια μπουκιά, είναι καλό να μάθεις εάν επιτρέπεται και εάν το τυρί αποτελεί μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Κάποια γατάκια είναι απολύτως ικανοποιημένα με τις διατροφικές επιλογές που κάνουν γι’ αυτά, ενώ άλλα ζητούν συνέχεια να δοκιμάζουν από το φαγητό των ιδιοκτητών τους. Κάποιοι από αυτούς δεν ενοχλούνται να μοιράζονται το φαγητό τους με τους τετράποδους φίλους τους. Είναι όμως συνετό; Μία τροφή που είναι ασφαλής για τους ανθρώπους είναι το ίδιο ασφαλής εάν καταναλωθεί από μία γάτα; Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα και ποια όχι για τις γάτες μας;

Μια κατηγορία τροφίμων που φαίνεται να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στις γάτες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί. Είναι λογικό λοιπόν πολλοί ιδιοκτήτες να αναρωτιούνται εάν είναι καλή ιδέα να αφήσουν τη γάτα τους να φάει τυρί ή εάν θα πρέπει να μην της το επιτρέπουν καθόλου.

Το ερώτημα είναι λοιπόν το εξής: μπορούν οι γάτες να φάνε τυρί;

Οι γάτες και το τυρί δεν ταιριάζουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι φυσικό τα γατάκια να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του τυριού. Η γάτα σου είναι ένα σαρκοφάγο ζώο και όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αιλουροειδή που ζουν στη φύση, θεωρητικά είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους τροφές.

Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές στα γατάκια, επειδή πολλά από αυτά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και τείνουν να αναπτύσσουν αυτήν τη δυσανεξία μετά τον απογαλακτισμό τους. Αυτό βασικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν τα ένζυμα που απαιτούνται για να αφομοιώσουν σωστά τα γαλακτοκομικά. Εάν μια γάτα καταναλώσει τυρί μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως διάρροια ή έμετο.

Εκτός από τη δυσανεξία στη λακτόζη, πολλές γάτες μπορεί επίσης να είναι αλλεργικές σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί. Η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις όπως διάρροια, αέρια, έμετο, απώλεια τριχώματος ή εξανθήματα.

Άρα δεν μπορώ να της δίνω ούτε λίγο;

Κάποιες γατούλες τείνουν να ζητούν συνέχεια γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τους πουν όχι. Εάν η γάτα σου δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση τυριού, τότε μπορείς να της δίνεις λίγο ως λιχουδιά. Όμως, πρέπει να προσέξεις η ποσότητα να είναι πολύ μικρή και αυτό να γίνεται σπάνια.

Αν και το τυρί δεν θεωρείται επικίνδυνο, δεν αποτελεί μέρος της φυσικής διατροφής μιας γάτας. Αν η γάτα σου επιμένει, τότε φρόντισε να της δώσεις μια μικρή ποσότητα τυριού, το οποίος είναι παρασκευασμένο από κατσικίσιο και όχι αγελαδινό γάλα, μιας που οι γάτες το αφομοιώνουν πιο εύκολα. Επίσης, απόφυγε να δώσεις στο γατάκι σου οποιοδήποτε μπλε τυρί ή τυριά που χαρακτηρίζονται ως «πλούσια». Αξίζει να σημειωθεί πως η κατανάλωση τυριού δεν συνιστάται γενικά. Εάν η γάτα σου εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι καλύτερο να το εξαλείψεις εντελώς από τη διατροφή της.

Πότε το τυρί μπορεί να φανεί χρήσιμο;

Εάν στη γάτα σου αρέσει το τυρί, τότε υπάρχει μια περίπτωση αυτό να φανεί χρήσιμο. Μπορείς να ρωτήσεις τον κτηνίατρό σου εάν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τη γάτα σου να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, μπορείς να τυλίξεις σε μία φέτα τυρί ή να ανακατέψεις σε τυρί κρέμα ένα χάπι.

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγεται η κατανάλωση τυριού και γαλακτοκομικών από τις γάτες. Εάν ωστόσο η γάτα σου φαίνεται να αγαπάει το τυρί και εάν δεν παρουσιάζει συμπτώματα όπως διάρροια, τότε μπορεί να τρώει σε σπάνιες περιπτώσεις. Για περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες και συμβουλές μπορείς να ρωτήσεις τον κτηνίατρό σου.

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.