Γιατί Ο Σκύλος Μου Γαβγίζει Πάρα Πολύ;

Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει πάρα πολύ;

Έχει και εσένα το σκυλάκι σου την τάση να είναι κάπως… ομιλητικό; Αναρωτιέσαι γιατί το κατοικίδιό σου γαβγίζει συχνά; Ανακάλυψε τι μπορεί να φταίει και δες εάν μπορείς να κάνεις κάτι για να περιορίσεις τη φασαρία κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας.

Το γάβγισμα είναι τόσο φυσιολογικό για τα σκυλιά, όσο και η ομιλία για τους ανθρώπους. Αποτελεί έναν από τους τρόπους επικοινωνίας τους, τόσο με άλλα σκυλιά όσο και με τους ανθρώπους. Το χρησιμοποιούν για να εξωτερικεύσουν μια σειρά συναισθημάτων και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, εάν ένας σκύλος γαβγίζει σε υπερβολικό βαθμό, τότε αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πρόβλημα συμπεριφοράς. Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν έναν σκύλο να γαβγίζει και τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το γάβγισμα;

Γιατί μπορεί ένας σκύλος να γαβγίζει υπερβολικά;

Το να γαβγίζει ο σκύλος μας συχνά και επίμονα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, ειδικά στην περίπτωση που μένουμε σε πολυκατοικία ή βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε καφετέριες, πλοία κλπ. Προτού προβούμε σε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το εάν πρόκειται για κάτι που ο σκύλος μας έκανε από πάντα ή το έντονο γάβγισμα αποτελεί καινούργια συνήθεια, καθώς μπορεί να κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας από πίσω. Ποιοι λοιπόν είναι οι πιθανότεροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει η συγκεκριμένη συμπεριφορά;

Προβλήματα υγείας

Μερικοί σκύλοι γαβγίζουν επειδή πονούν ή αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε τον σκύλο μας και να παρατηρήσουμε εάν γαβγίζει όταν ακουμπάμε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Ορισμένοι σκύλοι είναι καλοί στο να κρύβουν συμπτώματα πόνου, ενώ μερικές φορές ο πόνος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε περιοχές όπως το στόμα. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο θεωρείται απαραίτητη πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση.

Μεγάλη ηλικία

Μερικοί ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν υπερβολικά. Μπορεί να γαβγίζουν για ώρες, χωρίς να αντιλαμβάνονται ακριβώς τι κάνουν. Εκτός από τη γνωστική δυσλειτουργία του σκύλου, η οποία είναι παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να έχουν προβλήματα όρασης, κώφωση ή πόνους στο σώμα, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολικό γάβγισμα.

Φόβος

Εάν ο σκύλος σου φοβάται, μπορεί να εκφράσει αυτή την ανησυχία γαβγίζοντας. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι ή και εκτός σπιτιού. Μπορεί ο φόβος να προκαλείται από ένα άτομο, ένα πλήθος, κάποιο αντικείμενο, ένα δυνατό θόρυβο, όπως πυροτεχνήματα, ή μια περίεργη (ή και νέα) κατάσταση.

Εδαφικότητα

Οι σκύλοι υπερασπίζονται τον χώρο τους και ό,τι θεωρούν δικό τους. Εάν ένα νέο άτομο ή κατοικίδιο εισέλθει στον χώρο τους, μπορεί να το θεωρήσουν απειλή. Εάν ένας σκύλος γαβγίζει μόνο σε αυτήν την κατάσταση, τότε αυτή είναι και η πιθανότερη αιτία.

Μοναξιά

Τα σκυλιά είναι εκ φύσεως ζώα αγέλης, που σημαίνει ότι προτιμούν τη συντροφιά. Εάν είναι μόνα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γαβγίζουν ως ένδειξη δυστυχίας. Ένας σκύλος μπορεί επίσης να λαχταρά την ανθρώπινη παρέα και όχι απλώς την παρέα ενός άλλου σκύλου.

Χαιρετισμός ή προσπάθεια για προσοχή

Όταν ο σκύλος μας μάς βλέπει, χαίρεται και μπορεί να γαβγίσει. Αυτό το γάβγισμα είναι φυσιολογικό. Το πρόβλημα έγκειται εάν γαβγίζει σε όλους όσους χαιρετάει. Επίσης, μπορεί να γαβγίσει ένα θέλει κάτι. Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος πεινάει, χρειάζεται να βγει έξω ή θέλει απλώς λίγη προσοχή.

Άγχος αποχωρισμού

Τα σκυλιά που δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους, μπορεί να υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Εκτός από το επαναλαμβανόμενο γάβγισμα, οι σκύλοι με αυτή την πάθηση συνήθως παρουσιάζουν άλλες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως μάσημα ή ξύσιμο επίπλων, τοίχων και πορτών.

Πώς να σταματήσετε το υπερβολικό γάβγισμα;

Τα σκυλιά είναι λογικό να γαβγίζουν. Το θέμα είναι να γνωρίζουν πότε μπορούν και πότε πρέπει να παραμείνουν ήρεμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το μάθουν από τον φροντιστή τους. Η εκπαίδευση και η εκμάθηση βασικών εντολών όπως το «ήσυχα» μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το υπερβολικό γάβγισμα το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να περιοριστεί αυτή η συμπεριφορά.

Είναι σημαντικό, εάν ο σκύλος σου μένει πολλές ώρες μόνος στο σπίτι, όσο εσύ βρίσκεσαι στην εργασία σου, να έχει κάτι να κάνει. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να έχεις κάποια ειδικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για σκύλους που θα τον απασχολήσουν δημιουργικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις το υπερβολικό γάβγισμα είναι αρχικά να εντοπίσεις την αιτία και στη συνέχεια να την αντιμετωπίσεις. Εάν ο σκύλος σου για παράδειγμα περνά την ημέρα του κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο και γαβγίζοντας – σε ανθρώπους, σκύλους και οχήματα – ένα βασικό βήμα για να σταματήσει το γάβγισμα είναι να αφαιρέσεις την αιτία από την εξίσωση. Για παράδειγμα μπορείς να κλείσεις τις κουρτίνες. Εάν καταφέρεις να διαχειριστείς το περιβάλλον του σκύλου, μπορεί να καταφέρεις να μειώσεις ή ακόμα και να εξαλείψεις το υπερβολικό γάβγισμα.