Γιατί Οι Γάτες Μισούν Τόσο Πολύ Το Νερό;

Γιατί οι γάτες μισούν τόσο πολύ το νερό;

Γάτα και νερό δεν πάνε μαζί… ή μήπως πάνε; Γιατί οι γλυκές μας γατούλες μισούν τόσο πολύ αυτό το στοιχείο; Δεν το αντέχουν ή το φοβούνται; Βέβαια υπάρχουν κάποια αιλουροειδή που κολυμπούν. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν;

Εάν έχεις προσπαθήσει ποτέ να κάνεις μπάνιο τη γάτα σου, τότε πιθανότατα έχεις έρθει αρκετά κοντά στο να καταλάβεις πως αυτή η εμπειρία δεν ήταν και ό,τι καλύτερο  για το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Είναι γεγονός, παρά τις λίγες εξαιρέσεις, πως οι γάτες μισούν το νερό και ανέχονται το μπάνιο μόνο με μαντηλάκια καθαρισμού γάτας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Υπάρχει άραγε μία συγκεκριμένη εξήγηση;

 

Είναι «γραμμένο» στο DNA τους

Ίσως ο πρώτος λόγος που η γάτα σου μισεί το νερό έχει σχέση με την ιστορία της. Οι πρόγονοι των οικόσιτων γατών ζούσαν σε άνυδρα περιβάλλοντα της ερήμου, όπου κατά πάσα πιθανότητα οι μεγάλες εκτάσεις νερού ήταν στην κυριολεξία ανύπαρκτες. Ίσως λοιπόν είναι ενσωματωμένο στο DNA της γάτας σου, ότι θα πρέπει να αισθάνεται άβολα σε ένα μέρος που περιλαμβάνει περισσότερο νερό από αυτό που θα μπορούσε να βρει κανείς σε μια έρημο.

 

Το τρίχωμα έχει σημασία

Ένας ακόμη πιθανός λόγος που οι γάτες δεν αντέχουν το νερό, είναι η επίδραση που έχει αυτό το στοιχείο στο τρίχωμά τους. Οι γάτες είναι γνωστές για την επιμελή φύση τους και τη συχνή περιποίηση του τριχώματός τους. Αν έχεις δει ποτέ μια βρεγμένη γάτα, θα ξέρεις πόσο άβολο φαίνεται, όταν είναι καλυμμένες με όλη αυτή τη βρεγμένη γούνα, ειδικά μία γούνα η οποία δεν προορίζεται για έκθεση σε υγρασία.

 

Το τρίχωμα των γατών δεν είναι φτιαγμένο για να απωθεί το νερό με τον ίδιο τρόπο που είναι το τρίχωμα ορισμένων σκύλων. Επομένως, όταν οι γάτες εκτίθενται στο νερό, είναι πιθανό να βαρύνουν και να κρυώσουν εύκολα και γρήγορα. Οι γάτες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από τους ανθρώπους, άρα είναι σημαντικό για αυτές να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

 

Οι γάτες δεν αγαπούν τις άβολες εμπειρίες

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι γάτες είναι ιδιαίτερα ζώα. Συνήθως, δεν τους αρέσουν οι νέες και άγνωστες εμπειρίες. Το να την κάνεις μπάνιο ή να την εκθέσεις με άλλο τρόπο στο νερό είναι πιθανώς μια εμπειρία στην οποία η γάτα σου δεν έχει συνηθίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την κάνει να αντιδράσει.

 

Εκτός όμως από τον φόβο για το άγνωστο, στις γάτες επίσης δεν αρέσει να νιώθουν ότι δεν ελέγχουν το περιβάλλον τους. Οι γάτες είναι ευκίνητα ζώα που συχνά έχουν εξαιρετικό έλεγχο του σώματός τους. Μπορούν να πηδήξουν, να σκαρφαλώσουν και να περάσουν από απίστευτα στενές σχισμές. Ελάχιστα ζώα έχουν αυτές τις ικανότητες. Εάν η γάτα σου βρεθεί ξαφνικά σε μια μπανιέρα, τότε δεν αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο του περιβάλλοντος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση πανικού.

 

Όσο περισσότερες αρνητικές εμπειρίες έχει η γάτα σου με το νερό, τόσο πιο πιθανό είναι να το πολεμήσει την επόμενη φορά που θα εκτεθεί στο συγκεκριμένο στοιχείο, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό τόσο δικό σου, όσο και της γάτας σου. Όταν προσπαθήσεις να φέρεις τη γάτα σου σε επαφή με το νερό, θα πρέπει να κάνεις απαλές, αργές και ήρεμες κινήσεις. Φρόντισε να ελέγχεις συνέχεια την αντίδρασή της. Εάν η κατάσταση γίνει εξαιρετικά αγχωτική για το κατοικίδιό σου, τότε μη συνεχίσεις.

 

Γιατί σε μερικές γάτες αρέσει το νερό;

Δεν είναι πραγματικά σαφές γιατί ορισμένες ράτσες γατών τείνουν να απολαμβάνουν το νερό. Οι γάτες της Βεγγάλης, για παράδειγμα, είναι γνωστές για την αγάπη που δείχνουν στο κολύμπι. Άλλες ράτσες γατών που είναι γνωστό ότι τους αρέσει το νερό είναι η Τουρκική γάτα Βαν, η γάτα Μέιν Κουν και η γάτα Αβησσυνίας.

 

Η γάτα Μέιν Κουν και η Τουρκική γάτα Βαν έχουν και οι δύο αδιάβροχο τρίχωμα που μοιάζει με αυτό των σκυλιών. Τα παλιότερα χρόνια μάλιστα, η γάτα Μέιν Κουν ταξίδευε μαζί με τους ναυτικούς στα πλοία, έτσι ώστε να κυνηγά ποντίκια και άλλα τρωκτικά.