5 +1 Λόγοι Για Να Πάρεις Ένα Ονυχοδρόμιο Στη Γάτα Σου

5 +1 λόγοι για να πάρεις ένα ονυχοδρόμιο στη γάτα σου

Υπάρχουν τα δέντρα και υπάρχουν και τα… γατόδεντρα! Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ονυχοδρομίου και γιατί αποτελούν μία τόσο καλή αγορά για το γατάκι σου;  

Όλοι όσοι έχουν γάτα πάντα αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να τις κρατάνε υγιείς, χαρούμενες και ευτυχισμένες. Τα παιχνίδια για γάτες συνήθως βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, είτε πρόκειται για παιχνίδια που αγοράζεις από κάποιο κατάστημα, είτε πράγματα που βρίσκεις απλά στο σπίτι και φαίνεται να τις κρατάνε απασχολημένες. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι τείνουν να προμηθεύονται ονυχοδρόμια, γνωστά και ως γατόδεντρα, για τα γατάκια τους.

Ένα ονυχοδρόμιο αποτελεί όντως μια συμφέρουσα αγορά; Για ποιους λόγους είναι απαραίτητο και γιατί οι γάτες μοιάζουν να το αγαπούν;

1 Είναι ο προσωπικός τους χώρος

Οι γάτες δεν είναι τόσο κοινωνικές όσο οι σκύλοι. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που αναζητούν προσοχή, θέλουν χάδια ή κουλουριάζονται δίπλα μας, όμως υπάρχουν και αρκετές φορές που θέλουν να χαλαρώσουν και να είναι μόνες τους. Ειδικά, εάν υπάρχουν και άλλα κατοικίδια στο σπίτι. Το ονυχοδρόμιο μπορεί να τους προσφέρει έναν ασφαλή χώρο που θα ανήκει μόνο σε αυτές.

2 Είναι διασκεδαστικό

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργες. Θέλουν να εξερευνούν και να γνωρίζουν τον χώρο γύρω τους. Γι’ αυτό το λόγο και πολλές φορές θα τις βρούμε να πηδάνε σε πάγκους, στο ψυγείο ή στις ντουλάπες. Δυστυχώς, εάν δεν έχουν κάποιο παιχνίδι, όπως το ονυχροδρόμιο, που θα τους επιτρέπει να σκαρφαλώνουν, τα έπιπλα του σπιτιού είναι τα συνήθη θύματα. Τα ονυχοδρόμια, ειδικά αυτά που είναι ψηλά και πολλών επιπέδων, μπορεί να προσφέρουν ώρες ατελείωτης διασκέδασης. Τα γατάκια μπορούν να πηδάνε, να σκαρφαλώνουν και να παίζουν με τις ώρες.

3 Βοηθάει στην άσκηση

Σίγουρα οι γάτες είναι γνωστές για τις ώρες ατέλειωτου ύπνου, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν αθλούνται. Όπως και τα σκυλιά, έτσι και τα αιλουροειδή χρειάζονται άσκηση για να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Τα ονυχοδρόμια επιτρέπουν στα γατάκια να κάνουν την απαραίτητη άσκηση που χρειάζονται. Ειδικά, εάν λείπεις από το σπίτι αρκετές ώρες, ένα ονυχοδρόμιο θα κρατήσει το γατάκι σου απασχολημένο και αφοσιωμένο και θα το εμποδίσει από το να εξωτερικεύσει την ενέργειά του ξύνοντας καναπέδες και καρέκλες.

4 Ελέγχει και μειώνει το άγχος της γάτας

Μερικά γατάκια είναι επιρρεπή στο άγχος. Μια καταιγίδα, ένας ξαφνικός θόρυβος, επισκέπτες ή ένα νέο κατοικίδιο μπορεί να τα οδηγήσει να κρύβονται κάτω από καναπέδες και κρεβάτια. Τα ονυχοδρόμια μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα καταφύγιο γι’ αυτά, αφού τους παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για να κουλουριάσουν. Εκεί θα αισθάνονται ήρεμα, προστατευμένα και χαλαρά. Η γάτα σου θα θεωρεί το γατόδεντρο ένα ασφαλές καταφύγιο όταν παραμονεύει ο κίνδυνος.

5 Ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά

Για κάποιο λόγο, στις γάτες αρέσουν οι αλλαγές στο υψόμετρο. Εάν ζεις σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα χωρίς πολλά συναρπαστικά επίπεδα, η γάτα σου πιθανότατα θα το αναπληρώσει πηδώντας σε πάγκους, έπιπλα και περβάζια παραθύρων. Αν και είναι χαριτωμένο στην αρχή, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν γρήγορα ότι δε θέλουν η γάτα τους να ανεβαίνει στο τραπέζι την ώρα που τρώνε ή να βρίσκουν σημάδια από γρατσουνιές σε κουρτίνες και καναπέδες. Ένα ονυχοδρόμιο μπορεί πραγματικά να αποτελέσει τη λύση για όλα αυτά τα προβλήματα.

+1 Για τους ιδιοκτήτες

Αρκετοί άνθρωποι που έχουν γάτα και ειδικότερα όσοι μένουν σε μικρά διαμερίσματα ανησυχούν πως ένα ονυχοδρόμιο δε θα χωρέσει στο σπίτι τους ή δε θα ταιριάζει με την αισθητική και τη διακόσμηση του χώρου. Αυτές οι φοβίες προσπερνιούνται πάρα πολύ εύκολα όταν κάποιος συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σε ονυχοδρόμια. Όχι μόνο από πλευράς μεγέθους, ύψους, επιπέδων αλλά και από πλευράς σχεδίων. Σίγουρα μπορείς να βρεις εύκολα ένα που να ταιριάζει στον χώρο σου και να εξυπηρετεί και τις ανάγκες της γάτας σου.

 

Η ομάδα του PetShop Online Animal.gr.