Μπορούν Τα Σκυλιά Να Αναγνωρίσουν Τον Εαυτό Τους Στον Καθρέφτη;

Μπορούν τα σκυλιά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη;

Κάποιες φορές φαίνεται να ξαφνιάζονται, ενώ άλλες είναι πιο συνειδητοποιημένα. Τι συμβαίνει με τα σκυλάκια και τους καθρέφτες; Μπορούν τελικά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτούς;

Όποιος περνάει τον χρόνο του χαζεύοντας video με ζωάκια στο internet, σίγουρα θα έχει συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν πάρα πολλά video με σκυλάκια, τα οποία περνούν μπροστά από έναν καθρέφτη. Η αντίδραση τους ποικίλλει, καθώς άλλες φορές μοιάζουν να επεξεργάζονται το είδωλο που βλέπουν μπροστά τους και άλλες περνούν μπροστά από τον καθρέφτη με ένα εντελώς αδιάφορο ύφος.

Είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές, ένας σκύλος πιθανόν να αγνοήσει τη δική του αντανάκλαση. Εάν έχεις ένα κουτάβι, το οποίο δει την αντανάκλασή του για πρώτη φορά, τότε πιθανότατα αυτό μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά. Τα περισσότερα κουτάβια τείνουν να αντιδρούν στις δικές τους αντανακλάσεις, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σκυλιά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μπορούν τελικά τα σκυλιά να αναγνωρίσουν το είδωλό τους στον καθρέφτη;

 

Πώς αντιλαμβάνονται τα σκυλιά τον κόσμο;

Τα σκυλιά δεν αναγνωρίζουν τη δική τους αντανάκλαση επειδή η αντίληψή τους για τον κόσμο γύρω τους βασίζεται περισσότερο στην όσφρηση παρά στην όρασή τους. Αναγνωρίζουν τα πράγματα γύρω τους, κυρίως μέσω των μυρωδιών. Επομένως, αφού ο καθρέφτης δεν έχει το άρωμά τους, απλά αγνοούν το είδωλο που βλέπουν μπροστά τους, καθώς δεν το αναγνωρίζουν ως κάτι οικείο.

 

Αυτό έχει αποδειχθεί βάσει ενός πειράματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εξακριβωθεί η αντιληπτική συμπεριφορά διάφορων ζώων. Στο συγκεκριμένο τεστ, οι επιστήμονες μελέτησαν ποια ζώα έχουν αυτογνωσία. Πώς όμως οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους; Αυτό συνέβη μέσω μιας ειδικής βαφής, η οποία άφησε ένα άοσμο σημάδι στο σώμα των ζώων. Έτσι, κατάφεραν να εξακριβώσουν ποια ζώα αναγνώριζαν αυτό το σημάδι στον καθρέφτη και ποια όχι. Οι ελέφαντες, τα δελφίνια και οι πίθηκοι φαίνεται πως κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, αφού έδειχναν προς το σημάδι στο σώμα τους, όταν είδαν το είδωλό τους μέσα σ εαυτόν. Οι σκύλοι όμως απέτυχαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.

 

Γιατί τα κουτάβια αντιδρούν στους καθρέφτες;

Αφού λοιπόν τα σκυλιά βασίζονται περισσότερο στην όσφρηση απ’ ότι στην όραση για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, τότε γιατί τα κουτάβια αντιδρούν στους καθρέφτες; Αυτό συμβαίνει επειδή τα κουτάβια γοητεύονται με αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη. Για τα κουτάβια, όλος ο κόσμος γύρω τους αποτελεί μια νέα εμπειρία. Γι’ αυτό και εντυπωσιάζονται και γοητεύονται με οτιδήποτε το καινούργιο.

 

Με την πάροδο του χρόνου, τα κουτάβια συνηθίζουν την αντανάκλασή τους μέχρι τη στιγμή που απλά την αγνοούν, αφού δε χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερη οσμή. Οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους περισσότερο μέσω της μυρωδιάς παρά της όρασης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σκυλιά γνωρίζουν ποιες περιοχές έχουν «σημαδέψει» και ποιες όχι. Την επόμενη φορά λοιπόν που ο σκύλος σου θα περάσει μπροστά από έναν καθρέφτη στο σπίτι και δε θα δώσει σημασία, τώρα ξέρεις το γιατί!