Ποιες Είναι Οι Καλύτερες Ράτσες Σκύλων Για Μικρό Διαμέρισμα;

Ποιες είναι οι καλύτερες ράτσες σκύλων για μικρό διαμέρισμα;

Σκέφτεσαι να πάρεις σκύλο, αλλά αναρωτιέσαι εάν θα μπορεί να ζήσει άνετα και ευχάριστα στο διαμέρισμά σου; Ανακάλυψε με τη βοήθεια του animal.gr ποιες φυλές σκύλων είναι οι καταλληλότερες για ζωή σε μικρά σπίτια.

Το πρόβλημα και η λύση

Ένα μικρό διαμέρισμα δε θα έπρεπε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην επιθυμία κάποιου να αποκτήσει έναν σκύλο. Σίγουρα, η επιλογή ενός μεγαλόσωμου σκύλου απέχει πολύ από το να είναι ιδανική, όμως ευτυχώς για αυτούς που αγαπάνε τα σκυλιά υπάρχουν πάντα λύσεις. Υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων που θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες και χαρούμενες στο να ζουν μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια κουτάβια είναι κατάλληλα για να ζουν άνετα μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα; Μερικά από τα πιο προφανή κριτήρια είναι το μέγεθος, αλλά και η συμπεριφορά τους. Πριν πάρουμε τον σκύλο μας, για παράδειγμα, θα πρέπει να ενημερωθούμε εάν ανήκει σε μια δραστήρια ή πιο χαμηλών τόνων φυλή. Ποιες είναι λοιπόν οι καταλληλότερες ράτσες για μικρά διαμερίσματα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Μπισόν Φριζέ (Bichon Frisé)

Τα Μπισόν Φριζέ είναι ίσως από τα πιο όμορφα και χαριτωμένα μικρά σκυλιά. Είναι κατάλληλα για ανθρώπους που έχουν αλλεργία στο τρίχωμα. Τα συγκεκριμένα σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα και αγαπούν σχεδόν τους πάντες. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και στην πλήρη ανάπτυξή τους ζυγίζουν περίπου 7 κιλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούν να ζουν σε μικρά διαμερίσματα, αφού δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ούτε καν στον καναπέ!

Γαλλικό Μπουλντόγκ (French Bulldog)

Πρόκειται για μία φυλή που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Παρίσι μέχρι τον 18ο αιώνα και φαίνεται πως κερδίζει πάλι στις μέρες μας τον αγώνα δημοτικότητας. Πέρα από το μικρό τους μέγεθος, ένας ακόμη λόγος που τα κάνει κατάλληλα για μικρά διαμερίσματα είναι το γεγονός ότι γαβγίζουν σπάνια, ενώ ένα γρήγορο περπάτημα καθημερινά αρκεί για να τα κρατήσει σε φόρμα.

Γκρεϊχάουντ (Greyhound)

Πολλοί δεν πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σκυλί μπορεί να ζήσει μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα και ο λόγος είναι ότι αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορους σκύλους. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα σπίτι με περιορισμένους χώρους, καθώς του αρέσει να χαλαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίζεις να το πηγαίνεις καθημερινά στο πάρκο σκύλων για να εκτονώνει την ενέργειά του και να αθλείται.

Σιχ Τσου (Shih Tzu)

Τα Σιχ Τσου αρχικά προορίζονταν για να ζουν μέσα σε κινεζικά παλάτια. Πρόκειται για έναν ιδανικό σύντροφο για μικρό διαμέρισμα. Είναι ήρεμα και δεν απαιτούν πολύωρες βόλτες. Επίσης, είναι πολύ στοργικά με τα μικρά παιδιά και συνυπάρχουν φανταστικά και με άλλα κατοικίδια.

Μαλτέζ (Maltese)

Πρόκειται για μια πολύ γνωστή φυλή σκύλων που εδώ και χιλιάδες χρόνια κάνει συντροφιά στους ανθρώπους. Είναι στοργικά σκυλιά αλλά συχνά υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, επομένως είναι προτιμότερο να τα επιλέξεις μόνο στην περίπτωση που περνάς αρκετό χρόνο στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί πως το τρίχωμα των Μαλτέζ απαιτεί καθημερινή περιποίηση για να διατηρηθεί μακρύ, γυαλιστερό και χωρίς κόμπους και μπερδέματα.

Πομεράνιαν (Pomeranian)

Μια άλλη μικρόσωμη αλλά αρκετά ζωηρή φυλή είναι τα Πομεράνιαν. Αυτά τα σκυλιά διαθέτουν αρκετή ενέργεια ,αλλά παράλληλα είναι και αρκετά ανεξάρτητα, πράγμα που τα καθιστά ένα καλό κατοικίδιο για κάποιον που περνάει χρόνο έξω από το σπίτι. Τα Πομεράνιαν χρειάζονται καθημερινές βόλτες και εβδομαδιαίο βούρτσισμα. Εάν ζεις σε διαμέρισμα πολυκατοικίας θα πρέπει να γνωρίζεις πως τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν την τάση να γαβγίζουν, γι’ αυτό και η έγκαιρη εκπαίδευσή τους κρίνεται απαραίτητη.

Κανίς (Poodle)

Τα κανίς εκτρέφονται σε τρία μεγέθη: Toy, Miniature και Standard. Το Toy και το Miniature είναι κατάλληλα για ζωή σε ένα μικρό διαμέρισμα. Τα κανίς είναι έξυπνα και εξαιρετικά εύκολα στην εκπαίδευση. Τα συγκεκριμένα σκυλιά μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργειά τους στο διαμέρισμα, αν και συνιστώνται τακτικές βόλτες.

Shiba Inu (Σίμπα Ίνου)

Είναι γνωστά και ως ο μικρός αδερφός των Ακίτα. Τα Σίμπα Ίνου χαρακτηρίζονται από την ανεξαρτησία τους. Εξάλλου, από πλευράς χαρακτήρα, πολλές φορές θυμίζουν περισσότερο γάτα παρά σκύλο. Φτάνουν περίπου τα 9 κιλά και θεωρούνται μία φυλή μεσαίου μεγέθους. Βέβαια, τα πάνε καλά με τους εσωτερικούς χώρους. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως τα Σίμπα Ίνου χρειάζονται αυστηρή, καθημερινή άσκηση, επομένως ταιριάζουν καλύτερα σε άτομα που ακολουθούν ήδη έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Προτείνονται σε ανθρώπους που έχουν εμπειρία με σκυλιά και όχι σε νέους ιδιοκτήτες.

Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Πρόκειται για στοργικά σκυλιά που μπορούν να γίνουν υπέροχα κατοικίδια διαμερισμάτων. Τα Γιορκσάιρ Τεριέ είναι μικρά και μπορούν να ασκηθούν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. Η μεγαλύτερη πρόκληση θα προέλθει από την εγγενή «ευθυμία» τους και τη δυσπιστία προς τους ξένους, αν και αυτό μπορεί να αποφευχθεί με καλή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από νωρίς.

Πώς μπορούν να διασκεδάσουν τα σκυλιά σε ένα μικρό σπίτι;

Ο χαρακτήρας κάθε σκύλου διαφέρει, παρ’ όλα αυτά είναι κοινώς αποδεκτό πως κάποιες φυλές έχουν παραπάνω ανάγκη από άσκηση και βόλτα σε σχέση με άλλες. Ένας καλός τρόπος να κρατήσεις των σκύλο σου δραστήριο, ειδικά εάν ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα, είναι να φροντίσεις να του προσφέρεις διάφορα ερεθίσματα. Τα παιχνίδια για σκύλους είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να προσφέρουν στα συγκεκριμένα κατοικίδια αυτό ακριβώς που χρειάζονται. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε παιχνίδια σκύλων και πραγματικά μπορείς να βρεις αυτά που είναι ιδανικά τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τη φυλή του σκύλου σου.

Η Ομάδα του Animal.gr