Πώς Μπορείς Να Κάνεις Την Τέλεια Βόλτα Με Τον Σκύλο Σου;

Πώς μπορείς να κάνεις την τέλεια βόλτα με τον σκύλο σου;

Η βόλτα με τον σκύλο δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται πρόγραμμα, καλή διάθεση και τον… απαραίτητο εξοπλισμό! Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την τέλεια βόλτα με το κατοικίδιό μας;

Η βόλτα με το κατοικίδιο μας είναι πάντα μια ιδιαίτερη στιγμή που μοιραζόμαστε με τον τετράποδο φίλο μας, είτε έχουμε άπειρο χρόνο να διαθέσουμε, είτε πρόκειται απλά για ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα μέσα στον πανικό της καθημερινότητάς μας.  Πώς μπορούμε να κάνουμε την όλη εμπειρία περισσότερο εποικοδομητική αλλά και ασφαλή για τον σκύλο μας;

Είναι σημαντικό να περπατάς μπροστά από τον σκύλο σου

Μία από τις πιο βασικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να πηγαίνεις βόλτα με τον σκύλο σου είναι να προσέξεις το που στέκεσαι κατά τη διάρκεια αυτής. Είναι σημαντικό να φροντίσεις ο σκύλος σου να περπατά δίπλα ή λίγο πίσω από εσένα. Οι σκύλοι θεωρούν πως αυτός που περπατάει μπροστά είναι ο αρχηγός της αγέλης. Αν δεν προσέξεις και ο σκύλος σου πάρει αυτός τον έλεγχο, θα θεωρήσει πως αυτός είναι  ο αρχηγός, με αποτέλεσμα να σε τραβάει και να μην μπορείς να τον ελέγξεις, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τον σκύλο σου (αυτοκίνητα, φανάρια) όσο και τους περαστικούς.

Καλύτερα να χρησιμοποιείς ένα κοντό λουρί

Το μήκος του λουριού έχει σημασία για τον καλύτερο έλεγχο του σκύλου σου. Βέβαια, στην επιλογή του κατάλληλου λουριού βασικό ρόλο παίζει και η φυλή, εάν δηλαδή ο σκύλος σου είναι μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος. Παρ’ όλα αυτά, μια καλή συμβουλή είναι εάν ο σκύλος σου είναι κουτάβι ή δεν είναι ακόμα εκπαιδευμένος, να μην χρησιμοποιείς αναδιπλούμενο λουρί. Επίσης, στις πρώτες βόλτες και μέχρι να συνηθίσει ο σκύλος σου την όλη διαδικασία, μπορείς να συνδέεις το λουρί στο κολάρο του, έτσι ώστε να τον ελέγχεις και να τον καθοδηγείς καλύτερα.

Επιβράβευσε τον σκύλο σου κατά τη διάρκεια της βόλτας

Το Α και το Ω της εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι η επιβράβευση, όταν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που επιθυμούμε. Εάν στη βόλτα είναι υπάκουος και ακολουθεί τους κανόνες που έχουμε θέσει, τότε θα πρέπει να τον ανταμείψουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Έχε πάντα μαζί σου λιχουδιές ή δώσε του λίγο χρόνο να κυκλοφορήσει πιο ελεύθερα και να μυρίσει το περιβάλλον γύρω του, εφόσον βέβαια βρίσκεσαι σε χώρο που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος που θα κινηθεί ελεύθερα ο σκύλος σου θα πρέπει να είναι αρκετά λιγότερος σε σχέση με το χρόνο της βόλτας ως σύνολο.

Να είσαι πάντα υπεύθυνος

Κάθε φόρα που πας βόλτα με τον σκύλο σου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς να παίρνεις μαζί σου σακούλες περισυλλογής περιττωμάτων αλλά και μαντηλάκια καθαρισμού. Η υγιεινή του σκύλου σου είναι σοβαρή υπόθεση. Επίσης, εάν πρόκειται να πάτε μία μακρινή βόλτα φρόντισε να έχεις μαζί σου μια ποτίστρα βόλτας ή κάποιο πτυσσόμενο μπολ κατάλληλο για βόλτα, έτσι ώστε να αποφύγεις την αφυδάτωση.

Φρόντισε να καλύψεις όλες τις ανάγκες του σκύλου σου

Τα σκυλιά στη βόλτα τους πρέπει να ασκούνται αλλά και να ψυχαγωγούνται. Ένας σκύλος που δεν έχει διοχετεύσει την ενέργειά του μπορεί να γίνει επιθετικός, να κάνει ζημιές στο σπίτι ή να γαβγίζει ανεξέλεγκτα. Οι ανάγκες άσκησης των σκύλων ποικίλλουν ανάλογα με τη φυλή. Κάποια σκυλιά είναι πιο δραστήρια από άλλα. Μάθε ποιες είναι οι ανάγκες του δικού σου και προσπάθησε να τις καλύψεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη βόλτα σας διάφορα παιχνίδια για σκύλους, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να γίνει πιο εύκολη για εσένα και πιο διασκεδαστική για τον σκύλο σου.

Η ομάδα του PetShop Online Animal.gr.