Πως Μπορείς Να Σταματήσεις Τη Γάτα Σου Από Το Να Ανεβαίνει Στον Πάγκο Της Κουζίνας;

Πως μπορείς να σταματήσεις τη γάτα σου από το να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας;

Έχει και η δική σου γάτα μια αγάπη για τον πάγκο της κουζίνας; Δες πώς μπορείς να την κάνεις να σταματήσει τις γατορειβασίες!

Ας μη λέμε ψέματα. Συμβαίνει… και συμβαίνει και συχνά! Ο γατούλης σου μπορεί να έχει όρεξη να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, αλλά σίγουρα εσύ δεν έχεις καθόλου! Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα με πολλές ιδιόρρυθμες συμπεριφορές. Ένα φαινόμενο που όλοι οι γατο-μπαμπάδες και γατο-μαμάδες γνωρίζουν πολύ καλά είναι ότι τα ζωάκια τους φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τον πάγκο της κουζίνας.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που επιτρέπουν στις γάτες τους να χαλαρώνουν εκεί, αυτό δεν είναι πάντα το καταλληλότερο μέρος γι’ αυτές. Τα υπολείμματα χημικών καθαρισμού και οι ζεστές εστίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τις γάτες και τις γούνες τους. Επίσης, τα πατουσάκια τους μπορεί να έχουν ακουμπήσει σε διάφορα μέρη, πράγμα που δεν είναι υγειονομικά σωστό για έναν χώρο στον οποίο μαγειρεύουμε.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποθαρρύνεις τη γάτα σου;

Γιατί οι γάτες πηδούν στον πάγκο;

Οι γάτες είναι από τη φύση του φτιαγμένες για αναρρίχηση και έχουν μια συμπάθεια για τα ψηλά μέρη. Τα νύχια και οι μύες στα πίσω άκρα τους τούς επιτρέπουν να πηδούν και να σκαρφαλώνουν πάνω σε δέντρα. Στη φύση, οι γάτες κουρνιάζουν σε ψηλά σημεία για να πιάσουν πουλιά ή να αιφνιδιάσουν τρωκτικά.

Η γάτα σου μπορεί να ανεβαίνει στον πάγκο γιατί της αρέσουν τα ύψη και είναι περίεργη για τα πάντα στην κουζίνα. Εάν διψά μπορεί να κατευθυνθεί προς τη βρύση του νεροχύτη. Και φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να ενδιαφέρεται για το ίδιο το φαγητό – τα σαγηνευτικά αρώματα κοτόπουλου, ψαριού και άλλων εδεσμάτων σίγουρα θα κεντρίσουν την περιέργειά της.

Πώς μπορείς να την σταματήσεις;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και ιδέες που μπορούν να αποτρέψουν το γατάκι σου από το να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας. Σίγουρα δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλες τις γάτες, καθώς το κάθε ζωάκι έχει τη δική του προσωπικότητα. Βρες αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στη δική σου.

Τοποθέτησε ταινία διπλής όψης στην άκρη του πάγκου

Η αίσθηση που αφήνει η κολλητική ταινία στις πατούσες της δεν είναι η αγαπημένη της. Για πολλές γάτες αυτή η κόλλα είναι πολύ ενοχλητική. Η κολλητική ταινία με τον καιρό θα αποτρέψει τη γάτα από το να ανεβαίνει στον πάγκο, γιατί θα τον συνδυάσει με αυτή την αίσθηση.

Βάλε ελαφριά φύλλα ψησίματος ή αλουμινόχαρτα στην άκρη του πάγκου

Αυτό το απλό μέσο αποθάρρυνσης λειτουργεί επειδή οι γάτες θα πατήσουν στο αλουμινόχαρτο ή στα φύλλα με το που προσγειωθούν στον πάγκο. Ο θόρυβος και η απροσδόκητη κίνηση θα τις τρομάξουν. Με την πάροδο του χρόνου, θα συνδέσουν τους πάγκους με αυτόν τον ήχο και το άγχος που δημιουργεί και θα αποφύγουν το άλμα εκεί.

Φρόντισε να ανανεώνεις συχνά το νερό της

Πολλές φορές η γάτα μπορεί να ανέβει στον πάγκο γιατί αναζητά φρέσκο και δροσερό νερό. Φρόντισε λοιπόν να ανανεώνεις συχνά το μπολάκι της, έτσι ώστε να αποφευχθούν και οι βόλτες στο νεροχύτη της κουζίνας.

Δώσε στη γάτα σου εναλλακτικές

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, στις γάτες αρέσουν τα ψηλά σημεία. Είναι στη φύση τους. Εκεί αισθάνονται ασφάλεια και μπορούν να έχουν μία γενικότερη εποπτεία του χώρου. Ένα ονυχοδρόμιο ή αλλιώς γατόδετρο ή δέντρο γάτας αποτελεί μία ιδανική επένδυση. Το γατάκι σας θα μπορεί να σκαρφαλώνει, να παίζει και να έχει τόσα ερεθίσματα εκεί που ο πάγκος δε θα είναι πια και τόσο ενδιαφέρων.

Κάνε τον πάγκο σου λιγότερο δελεαστικό

Οι γάτες ανεβαίνουν από περιέργεια. Εάν δεν υπάρχει τίποτα για εξερεύνηση, θα χάσουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους. Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει τίποτα που να κεντρίσει την περιέργειά τους πάνω στον πάγκο. Από φαγητά μέχρι παιχνίδια, αντικείμενα που κινούνται κουρτίνες κλπ. Επίσης, πρέπει πάντα να σκουπίζεις τις επιφάνειες για να απομακρύνεις τις οσμές των τροφίμων.

Κράτα τη γάτα σου μακριά από το μαγείρεμα

Η όσφρηση μιας γάτας είναι 40 φορές ισχυρότερη από αυτή ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μυρωδιά φαγητού που μαγειρεύεις στην κουζίνα σου είναι πολύ ελκυστική για τη γάτα σου. Οι μυρωδιές μπορούν να διεγείρουν την αίσθηση της περιέργειάς τους, κάνοντάς τες να θέλουν να εξερευνήσουν και να βρουν την πηγή τους.

Όταν μαγειρεύεις είναι σημαντικό να βάλεις τη γάτα σου σε άλλο δωμάτιο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί το γατάκι σου έχει την τάση να γκρινιάζει αν μένει μόνο του ή δεν υπάρχει κάποιο άλλο δωμάτιο στο σπίτι, τότε μπορείς για όσο διάστημα μαγειρεύεις να την περιορίσεις τοποθετώντας τη σε κάποια τσάντα μεταφοράς χωρίς όμως να χάσει την οπτική επαφή μαζί σου.

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.