Πώς Θα Διαλέξεις Το Ιδανικό Σπίτι Σκύλου;

Πώς θα διαλέξεις το ιδανικό σπίτι σκύλου;

Ο καθένας μας χρειάζεται τον δικό του προσωπικό χώρο. Γιατί το σκυλάκι μας να αποτελέσει εξαίρεση; Σκέφτεσαι να αγοράσεις σπιτάκι για τον σκύλο σου; Ανακάλυψε με ποια κριτήρια πρέπει να το διαλέξεις και τι πρέπει να προσέξεις.

Τα πλεονεκτήματα του να αγοράσεις ένα σπίτι για τον σκύλο σου είναι πολλά. Θα δώσει την ευκαιρία στο ζωάκι σου να περνάει χρόνο έξω, θα έχει ένα καταφύγιο και έναν χώρο δικό του για να παίζει και να χαλαρώνει. Στην περίπτωση μάλιστα που το σκυλάκι σου ζει κυρίως σε εξωτερικό χώρο, ένα σπίτι είναι απαραίτητο. Με την κατάλληλη μόνωση μπορεί να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Εάν δεν έχεις σπιτάκι για τον σκύλο σου, πριν αγοράσεις, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις- από το μέγεθος του σκύλου σου, μέχρι τα υλικά από τα οποία θα είναι κατασκευασμένο το σπιτάκι.

Έλεγξε το μέγεθος του σκύλου σου

Πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, είναι πολύ σημαντικό να λάβεις υπόψη το μέγεθος του κατοικίδιού σου. Όχι μόνο πόσο μεγάλος θα είναι όταν θα αγοράσεις το σκυλόσπιτο, αλλά και πόσο μεγάλος περίπου θα γίνει, εάν πρόκειται για κουτάβι.

Βάλε τον σκύλο σου να σταθεί ακίνητος και, χρησιμοποιώντας μια μεζούρα, μέτρησε: το ύψος του σε όρθια στάση (από το δάπεδο μέχρι την κορυφή του κεφαλιού), το ύψος των ώμων (από το δάπεδο μέχρι την άρθρωση ώμου) και το μήκος του. Το σκυλόσπιτο που θα αγοράσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% υψηλότερο από το ύψος του σκύλου σου.

Σκέψου όλες τις καιρικές συνθήκες

Εάν ο καιρός είναι ζεστός, τότε ένα σκυλόσπιτο που είναι αρκετά μεγάλο σίγουρα θα είναι πιο άνετο και δροσερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πάλι, πιο ζεστό θα είναι ένα μικρότερο σκυλόσπιτο, καθώς θα συγκρατεί καλύτερα τη θερμότητα. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, όμως μπορείς να διαλέξεις ένα σπίτι που να βρίσκεται κάπου στο μέσο αυτών των καταστάσεων.

Προσοχή: Εάν η θερμοκρασία γίνει επικίνδυνα υψηλή ή χαμηλή αντίστοιχα, τότε θα πρέπει το σκυλάκι σου να βρίσκεται οπωσδήποτε σε εσωτερικό χώρο.

Φρόντισε τα υλικά να είναι ασφαλή & ανθεκτικά

Το ξύλο (ή η συνθετική απομίμηση ξύλου) είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν αλλάζει θερμοκρασία με βάση τον καιρό. Τα μεταλλικά και πλαστικά σπιτάκια μπορούν να αναπτύξουν αιχμηρές άκρες και να μην είναι ασφαλή για τον σκύλο σου, ενώ επίσης μπορεί να απορροφήσουν ευκολότερα το κρύο και τη ζέστη.

Εάν επιλέξεις ένα ξύλινο σπιτάκι, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν έχει κάποια τοξική βαφή ή άλλες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον σκύλο σου στην περίπτωση που μασήσει κομμάτια του σπιτιού.  Επίσης, το σκυλόσπιτο θα πρέπει να είναι αδιάβροχο.

Είναι προτιμότερα τα υπερυψωμένα σκυλόσπιτα

Αρκετά σκυλόσπιτα είναι υπερυψωμένα, έχουν δηλαδή μία απόσταση μερικών εκατοστών από το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο προσφέρουν μόνωση και κρατάνε το σκυλόσπιτο πιο ζεστό ή δροσερό σε σχέση με το να ακουμπούσε αυτό απευθείας στο πάτωμα. Εάν το σκυλόσπιτο είναι κατασκευασμένο από ξύλο, ένα υπερυψωμένο δάπεδο θα εμποδίσει επίσης το ξύλο να απορροφά την υγρασία από το έδαφος.

Βάλε μέσα στο σπίτι ένα κρεβάτι σκύλου

Επίλεξε ένα άνετο, ζεστό και αναπαυτικό κρεβάτι σκύλου για να μπει μέσα στο σπίτι. Επίσης, θα μπορούσες να έχεις και ένα δεύτερο έξω από αυτό, έτσι ώστε το σκυλάκι να επιλέγει ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή του που θέλει να ξαπλώσει.

Επειδή το σκυλόσπιτο θα βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, υπάρχει ο κίνδυνος το κρεβάτι να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες ή να υπάρξουν θέματα με έντομα.  Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, πολλοί ιδιοκτήτες τοποθετούν ένα στρώμα από ροκανίδια κέδρου στο πάτωμα του σκυλόσπιτου, κάτω από το κρεβάτι. Τα ροκανίδια κέδρου απορροφούν την υγρασία και απωθούν τόσο τους ψύλλους, όσο και άλλα έντομα.