Πώς Θα Κάνουμε Ασφαλή Τα Χριστούγεννα Για Το Κατοικίδιό Μας;

Πώς θα κάνουμε ασφαλή τα Χριστούγεννα για το κατοικίδιό μας;

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γιορτής και χαράς που μπορεί όμως να κρύβει και κινδύνους. Ειδικά εάν στο σπίτι μας έχουμε γατάκι ή σκυλάκι. Τι πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις το σπίτι σου χριστουγεννιάτικο αλλά και ασφαλές για το ζωάκι σου.

Όσοι ζουν χρόνια με το κατοικίδιό τους, το πιθανότερο είναι πως γνωρίζουν πως να προστατέψουν το ζωάκι τους από χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία του. Παρ’ όλα αυτά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μας ξεφύγει κάτι ή ο κίνδυνος να βρίσκεται σε μέρη που ούτε καν μας έχουν περάσει από το μυαλό.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, ενώ παράλληλα να κρατήσουμε και το κατοικίδιο μας ασφαλές; Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσουμε;

Προστάτεψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, είτε είναι πλαστικά είτε φυσικά, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα ζωάκια. Τα φύλλα στα φυσικά δέντρα είναι μυτερά και μπορεί να τραυματίσουν τις πατούσες τους σε περίπτωση που τα πατήσουν. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο έντερό τους εάν τύχει και τα φάνε. Ο κίνδυνος βέβαια δε μειώνεται με τα πλαστικά δέντρα, αφού εάν φάνε τα πλαστικά φύλλα θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες.

Θα πρέπει να φροντίσεις το κατοικίδιό σου να μην έχει άμεση πρόσβαση στο δέντρο.  Μπορείς να το προστατέψεις με τη χρήση κάγκελων γύρω του. Επίσης, φρόντισε σε περίπτωση που το δέντρο μαδάει να καθαρίζεις αρκετά συχνά τα πεσμένα φύλλα. Εάν έχεις γάτα,  θα πρέπει επίσης να δέσεις το δέντρο σου, έτσι ώστε εάν σκαρφαλώσει στα κλαδιά, αυτό να μην πέσει πάνω της.

Διάλεξε τα κατάλληλά στολίδια

Είναι πολύ φυσιολογικό το κατοικίδιό σου να είναι περίεργο σχετικά με τα νέα αντικείμενα που θα μπουν στον χώρο του. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στολίδια και τα διακοσμητικά που θα επιλέξουμε θα είναι ασφαλή.

Καλό είναι να αποφύγουμε στολίδια που είναι φτιαγμένα από γυαλί ή αποτελούνται από μικρότερα και αποσπώμενα κομμάτια ή καλύπτονται από τοξική μπογιά. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις κάποια με αυτά τα χαρακτηριστικά ή δεν είσαι σίγουρος 100% εάν κάποιο στολίδι είναι ασφαλές για το ζωάκι σου, τότε απόφυγε τα χαμηλά κλαδιά και τοποθέτησέ το ψηλά.

Επίσης, δεν πρέπει να διακοσμούμε το δέντρο με βρώσιμα στολίδια, όπως ζαχαρωτά ή χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του κατοικίδιου μας ή μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό του από την προσπάθειά του να τα φτάσει. Καλό είναι να πούμε όχι και στις γιρλάντες, οι οποίες μπορεί να πέσουν από το δέντρο και να φαγωθούν από το ζωάκι μας προκαλώντας του πρόβλημα στο έντερο.

Πρόσεξε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα φυτά

Στη γιορτινή διακόσμηση εκτός από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φυσικά χριστουγεννιάτικα φυτά. Ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι δεν αγοράσουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας τα φέρουν ως δώρα φίλοι και συγγενείς. Το γκι, το ου, η αμαρυλλίς και το αλεξανδρινό αποτελούν φυτά τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα, όμως είναι και τοξικά για τα κατοικίδια.

Φώτισε με ασφάλεια

Τίποτα δεν κάνει ένα σπίτι πιο γιορτινό από τη ζεστή λάμψη από τα κεριά και τα φωτάκια. Δυστυχώς όμως, οι γάτες αγαπούν να τα μασάνε και να παίζουν μαζί τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή ηλεκτροπληξία. Είναι σημαντικό να κάνεις τα φωτάκια λιγότερο δελεαστικά γι’ αυτές. Προστάτεψε τα καλώδια με καλύμματα, ταινία αλουμινόχαρτου ή ταινία διπλής όψης. Μπορείς επίσης να αλείψεις τα καλώδια με λάδι λεβάντας ή ξύδι που είναι δυσάρεστα για τις γάτες και τα αποφεύγουν.

Η ομάδα του Online Pet Shop Animal.gr.