Πώς Θα Κρατήσεις Το Κατοικίδιό Σου Ασφαλές Αυτό Το Καλοκαίρι;

Πώς θα κρατήσεις το κατοικίδιό σου ασφαλές αυτό το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, παραλία, διακοπές και πολύ παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους με τον σκύλο ή τη γάτα σου! Όμως, πέρα από ξεγνοιασιά, οι θερινοί μήνες κρύβουν και αρκετούς κινδύνους για τα αγαπημένα μας ζωάκια. Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Τα κατοικίδια μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορους κινδύνους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τη θερμοπληξία, τα εγκαύματα  και την αφυδάτωση να είναι κάποιοι από αυτούς. Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε, έτσι ώστε να προνοήσουμε και να κρατήσουμε τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους μακριά από κάθε κίνδυνο; 

Σκέψου την ενυδάτωσή του 

Ένας από τους βασικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι η αφυδάτωση. Τα ζωάκια μας πρέπει να είναι πάντα ενυδατωμένα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να φροντίσουμε να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, δροσερό και καθαρό νερό. Εάν λείπουμε από το σπίτι αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε αρκετό νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ιδανικά χρησιμοποιώντας ποτίστρες. 

Επίσης, εάν έχουμε σκοπό να πάμε πολύωρη βόλτα με τον σκύλο μας, απαραίτητα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας παγουράκια για όταν ο σκύλος μας θα χρειαστεί νερό. Τέλος, ας μην ξεχάσουμε και φέτος το καλοκαίρι τα πολλά αδέσποτα ζωάκια που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Μπορούμε πάντα να αφήνουμε ένα μπολάκι με καθαρό νερό για όποιο σκυλάκι ή γατάκι το χρειάζεται. 

Παπουτσάκια για καυτή άσφαλτο & άμμο 

Σίγουρα, δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή αγοράς και αυτό κυρίως γιατί πολλά σκυλιά δεν μπορούν να τα φορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, τα παπούτσια για σκύλους μπορούν να προστατεύσουν τα πατουσάκια τους από την καυτή άσφαλτο ή άμμο στην περίπτωση της παραλίας, άρα επομένως τα προστατεύουν και από τυχόν εγκαύματα. Εάν ο σκύλος σου δε θέλει καθόλου να φορέσει παπούτσια, τότε θα πρέπει να προσέξεις τις ώρες που τον βγάζεις βόλτα και να περιμένεις να έχει πέσει ο ήλιος. 

Φρόντισε να είναι στη δροσιά  

Είναι σημαντικό τις ώρες που είναι η γάτα ή ο σκύλος σου στο σπίτι να μην υποφέρουν από τη ζέστη. Εάν φοβάσαι να αφήσεις κάποιον ανεμιστήρα ανοικτό τις ώρες που λείπεις, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη δροσιά. Αρχικά, μπορείς να προμηθευτείς δροσιστικά χαλάκια ή κρεβάτια που διαθέτουν cooling gel. 

Επίσης, υπάρχει και κολάρο κατοικίδιου με cooling gel. Μπορείς να το βρεις σε διάφορα μεγέθη, έτσι ώστε να είναι άνετο και ασφαλές για το σκυλάκι ή το γατάκι σου. Επίσης, εάν ο σκύλος σου βρίσκεται αρκετό χρόνο στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, μία πισίνα κατοικίδιου ή ένα σιντριβάνι κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει και με τη δροσιά και με το παιχνίδι του σκύλου σου. 

Προστάτευσε το από τον ήλιο 

Όταν είμαστε στην παραλία ή βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει σκιά. Τα ζωάκια μπορούν να καούν από τον ήλιο όπως και οι άνθρωποι. Στην παραλία πρέπει να βρίσκονται κάτω από ομπρέλα και να φροντίσουμε να τα βρέχουμε συχνά, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη θερμοπληξία. Επίσης, μπορούμε να προμηθευτούμε και ειδικά καπέλα για σκυλιά  για μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο. 

Προσοχή με τις βουτιές 

Η θάλασσα το καλοκαίρι αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για τα σκυλιά. Όμως, πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν κινδύνους. Ένα προστατευτικό αντανακλαστικό σωσίβιο σκύλου θα του παρέχει την απαραίτητη προστασία και ασφάλεια για όταν το σκυλάκι βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. 

Κράτησε μακριά τα παράσιτα 

Κουνούπια και διάφορα άλλα έντομα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στα αγαπημένα μας κατοικίδια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και είναι σημαντικό να προμηθευτούμε αντιπαρασιτικά για τον σκύλο και εντομοαπωθητικά για τη γάτα μας. 

Extra Tip

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Για να καταλάβεις εάν ο σκύλος ή η γάτα σου έχει πάθει θερμοπληξία, θα πρέπει να παρατηρήσεις τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Λαχάνιασμα – Δύσπνοια 
  • Κόκκινα ούλα
  • Σάλια 
  • Διάρροια 
  • Ασταθή πόδια