Πόσες Ώρες Κοιμούνται Οι Γάτες;

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες;

Τους αρέσει να αράζουν και λατρεύουν να γουργουρίζουν στην αγκαλιά μας, αλλά και στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού. Πόσες ώρες πρέπει ιδανικά να κοιμάται η γάτα μας;

Εάν ήταν ολυμπιακό άθλημα, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κέρδιζαν κάθε χρόνο το χρυσό! Οι γάτες και ο ύπνος πολλές φορές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και ως συνώνυμα. Αυτό γίνεται πιο αντιληπτό, εάν σκεφτούμε πόσο οικεία μας φαίνεται η εικόνα μιας γάτας που κοιμάται οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Είναι γεγονός πως οι γάτες, όπως και τα υπόλοιπα ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των αιλουροειδών, διακρίνονται για τις πολλές ώρες που κοιμούνται. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες διαφέρουν ως προς την ποσότητα ύπνου που χρειάζονται. Πολλές φορές αυτό εξαρτάται από την ηλικία, την υγεία, τη διάθεση και πολλά άλλα. Πόσες ώρες ύπνου λοιπόν την ημέρα είναι φυσιολογικές; Πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για την υγεία της γάτας μας;

Πόση ώρα κοιμούνται;

Οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, μπορούν να κοιμηθούν έως και 20 ώρες μέσα σε ένα 24ωρο. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες προτιμούν να κοιμούνται την ημέρα σε σχέση με τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γάτες αποτελούν νυκτόβια πλάσματα. Είναι γενετικά φτιαγμένες για να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό και η όρασή τους στο σκοτάδι είναι εξαιρετική. Έτσι, μπορούν να πιάνουν εύκολα τα θηράματά τους χωρίς αυτά να μπορούν να τις αντιληφθούν.

Σίγουρα, το νυχτερινό κυνήγι δεν αποτελεί την αναγκαία ασχολία μιας εξημερωμένης γάτας που ζει σε ένα σπίτι. Βέβαια, δεδομένου ότι το κυνήγι του θηράματος απαιτεί πολλή ενέργεια, οι γάτες κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, με σκοπό να έχουν την ενέργεια που απαιτείται για να επιτεθούν στο θήραμά τους, ακόμα κι αν αυτό το «θήραμα» είναι απλώς ένα παιχνίδι.

Πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζονται οι γάτες;

Οι γάτες κοιμούνται συνήθως τόσο πολύ γιατί είναι βιολογικά προγραμματισμένες να το κάνουν. Εάν η γάτα σου κοιμάται πολλές ώρες, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι όσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός της. Αυτό διαφέρει στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι η γάτα σου έχει υπνηλία, είναι υποτονική και κοιμάται περισσότερες ώρες απ’ ότι στο παρελθόν. Τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείς άμεσα έναν κτηνίατρο.

Οι αναγκαίες ώρες ύπνου έχουν σχέση και με την ηλικία της γάτας. Τα μικρά γατάκια κοιμούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα «εφηβικά» τους χρόνια συνήθως είναι πιο ξύπνια και ατίθασα. Οι μεγάλες σε ηλικία γάτες, κυρίως και λόγω διάφορων άλλων προβλημάτων υγείας, είναι συνήθως πιο ληθαργικές.

Οι γάτες βέβαια δεν κοιμούνται όλη την ώρα βαθιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο περίπου το 25% του ύπνου μιας γάτας είναι στην πραγματικότητα βαθύς ύπνος, ενώ το υπόλοιπο 75% πρόκειται για ελαφρύ ύπνο. Αν και ξεκουράζονται αρκετά κατά τη διάρκεια του ελαφρύ ύπνου, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση, γι’ αυτό και ξυπνούν εύκολα.

Τι γίνεται αν αλλάξουν οι συνήθειες ύπνου της γάτας μου;

Εάν αρχίσεις να παρατηρείς ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες ύπνου της γάτας σου, ίσως είναι καλή ιδέα να την εξετάσει ένας κτηνίατρος. Για παράδειγμα, εάν μία γάτα αρχίσει να κοιμάται πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από πριν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι πονάει, ότι έχει γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμη και ότι βρίσκεται σε κατάθλιψη. Ένας ειδικός θα μπορέσει να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τη γάτα σου να ξεκουράζεται περισσότερο;

Είναι αλήθεια πως μία γάτα για να έχει έναν απόλυτα ξεκούραστο ύπνο, θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές τις βρίσκουμε να κοιμούνται στα πιο απίθανα μέρη, όπως για παράδειγμα μέσα σε κουτιά, σε κρυψώνες και σε επιφάνειες που βρίσκονται αρκετά ψηλά. Εάν θέλεις να προσφέρεις στη γάτα σου ένα ασφαλές καταφύγιο και ταυτόχρονα να σταματήσεις να την βρίσκεις να κοιμάται στο πάνω μέρος της πόρτας, τότε είναι καλό να προμηθευτείς ένα ονυχοδρόμιο.

Τα ονυχοδρόμια αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για ύπνο και μάλιστα υπάρχουν γατόδεντρα πολλών επιπέδων, έτσι ώστε η γάτα σου να έχει την ψευδαίσθηση ότι κοιμάται πάνω σε ένα δέντρο. Πέρα όμως από τον ύπνο, τα ονυχοδρόμια εξυπηρετούν και άλλες σημαντικές ανάγκες της γάτας σου. Μερικές από αυτές είναι η ανάγκη για δραστηριότητα και παιχνίδι και το ξύσιμο των νυχιών τους.

Η Ομάδα του No.1 Online PetShop Animal.gr