Πόσο Συχνά Πρέπει Να Ταΐζεις Τη Γάτα Σου;

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζεις τη γάτα σου;

Είναι αλήθεια πως εάν το αφήσουμε πάνω της, η γάτα μας όλο και κάτι θα βρίσκει να τσιμπολογάει. Πόσο συχνά πρέπει να τρώει και τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της, έτσι ώστε να είναι υγιής;

Είναι αλήθεια πως η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων εξαρτάται από την ηλικία, την υγεία και τις προτιμήσεις της γάτας σου. Βέβαια, είναι γεγονός πως όλοι όσοι έχουν γάτες τείνουν να μπερδεύονται, καθώς οι επιλογές που αφορούν τη διατροφή τους είναι άπειρες. Σε κάθε κατάστημα για κατοικίδια ή ακόμα και σουπερμάρκετ θα κληθείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από λιχουδιές για γάτες, κονσέρβες για γάτες και γατοτροφές γενικότερα, χωρίς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το ποιες είναι οι κατάλληλες για τη δική σου γάτα.

Οι διατροφικές επιλογές που θα κάνεις για τη γάτα σου έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία της. Εάν για παράδειγμα δεν της δίνεις τις απαραίτητες ποσότητες ή επιλέξεις λάθος είδος τροφής, μπορεί να αδυνατίσει υπερβολικά. Εάν από την άλλη την ταΐζεις με μεγάλες ποσότητες, θα παχύνει, πράγμα που θα οδηγήσει σε κινητικές δυσκολίες και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Σίγουρα, στο να διατηρηθεί μία γάτα υγιής πέρα από τη διατροφή της παίζει σημαντικό ρόλο και η άσκηση, γι’ αυτό και τα ονυχοδρόμια αποτελούν ένα απαραίτητο αντικείμενο για την πνευματική και σωματική της υγεία. Όσον αφορά όμως τη διατροφή ποιες είναι οι ιδανικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθούμε;

Πόσο χρονών είναι η γάτα σου;

Τα γατάκια χρειάζονται περισσότερη τροφή ανά κιλό σωματικού βάρους σε σχέση με τις ενήλικες, έτσι ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν όμορφες και υγιείς γάτες. Επομένως, θα πρέπει να ταΐζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γατάκια ηλικίας έως έξι μηνών θα πρέπει να τρώνε ιδανικά τρία γεύματα την ημέρα. Από την ηλικία των έξι μηνών έως την ωριμότητα, οι περισσότερες γάτες μπορούν να ταΐζονται δύο φορές την ημέρα. Οι ηλικιωμένες γάτες από επτά χρονών και πάνω, εάν δεν προκύψει κάτι σχετικά με την υγεία τους, θα πρέπει να διατηρήσουν τη ρουτίνα διατροφής που έχουν μάθει.

Η γάτα σου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας;

Εάν η γάτα σου πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας όπως ο διαβήτης, τότε μπορεί να χρειαστεί να την ταΐζεις με βάση το πότε της χορηγείται ινσουλίνη. Επίσης, εάν μία γάτα είναι ηλικιωμένη, μπορεί να της χαλάσουν τα δόντια ή μπορεί να αναπτύξει μία ασθένεια των ούλων, οδηγώντας σε δυσκολίες στο μάσημα της ξηράς τροφής. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς είτε να πολτοποιείς την τροφή ή να της δίνει κονσέρβες. Όποιο και να είναι το πρόβλημα, ο κτηνίατρός σου θα σε κατευθύνει στις κατάλληλες λύσεις.

Πόσο νόστιμη πρέπει να είναι η τροφή;

Σίγουρα θέλουμε το καλύτερο για τη γάτα μας. Όμως, η νοστιμιά της τροφής ίσως και να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Με αυτό δεν εννοούμε προφανώς να ταΐζουμε τη γάτα μας με τροφές που δεν είναι καλές. Απλώς οι τροφές με μέση γευστικότητα μπορεί να είναι προτιμότερες, καθώς εάν το φαγητό είναι εύγεστο, υπάρχει ο κίνδυνος η γάτα μας να τρώει λαίμαργα και πολύ παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται.

Πολλοί φροντιστές γατών ταΐζουν μόνο ξηρά τροφή τα κατοικίδιά τους. Η ξηρά τροφή αποτελεί μία καλή επιλογή, αρκεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Βέβαια, οι γάτες που τρώνε μόνο ξηρά τροφή θα πρέπει να πίνουν πολύ φρέσκο ​​νερό, ειδικά εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ουροποιητικό τους σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι γάτες πρέπει να έχουν συνέχεια πρόσβαση σε φρέσκο και καθαρό νερό.

Πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι μερίδες;

Οι υπερβολικά μεγάλες μερίδες φαγητού δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τους ανθρώπους. Εάν ταΐζεις τη γάτα σου με ξηρά τροφή, μπορείς να της τη δίνεις σε συγκεκριμένες ώρες και σε μετρημένες ποσότητες. Η ξηρά τροφή μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με μια μικρή ποσότητα κονσερβοποιημένης τροφής για να γίνουν τα γεύματα πιο ελκυστικά. Οι κονσέρβες για γάτες έχουν οδηγίες σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να δώσεις στη γάτα σου.

Μπορείς να τηρήσεις μια ρουτίνα;

Το πότε ταΐζεις τη γάτα σου έχει άμεση σχέση με το καθημερινό σου πρόγραμμα. Άλλοι έχουν περισσότερο χρόνο τις πρωινές ώρες, άλλοι τις βραδινές. Το σημαντικό είναι να διατηρείς συγκεκριμένες τις ώρες που θα προσφέρεις στη γάτα σου το γεύμα της. Η τήρηση της ρουτίνας είναι υψίστης σημασίας. Βρες ένα πρόγραμμα που να λειτουργεί τόσο για εσένα, όσο και για τη γάτα σου και στη συνέχεια κράτησέ το σταθερό.

Η ομάδα του Pet Shop Online Animal.gr.