Τι Πρέπει Να Τρώει Μια Στειρωμένη Γάτα;

Τι πρέπει να τρώει μια στειρωμένη γάτα;

Η στείρωση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις που θα προγραμματίσει κάποιος για το κατοικίδιό του. Αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία της γάτας μας, η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Τι πρέπει λοιπόν να τρώει η γάτα μας μετά από την στείρωσή της;

Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας με πολλούς τρόπους, από την αποφυγή αναπαραγωγής, μέχρι την προστασία της από διάφορες ασθένειες. Τι συμβαίνει όμως με τα κιλά της; Αρκετές φορές παρατηρούμε πως πολλές στειρωμένες γάτες ταλαιπωρούνται από περιττό βάρος. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη γάτα μας να διατηρήσει ένα υγιές σωματότυπο;

Μετά από χρόνια ερευνών, έχει τονιστεί πως υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην στείρωση μιας γάτας και την τάση της προς την παχυσαρκία. Γι’ αυτό τον λόγο και κρίνεται σκόπιμο πως από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να στειρώσουμε τη γάτα μας, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τόσο το είδος της διατροφής της, όσο και τις ποσότητες. Τι διατροφικές αλλαγές λοιπόν πρέπει να γίνουν στο καθημερινό πρόγραμμα της γάτας μας, έτσι ώστε να παραμείνει υγιής;

Γιατί πρέπει να στειρώνουμε τις γάτες;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η στείρωση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις. Η στείρωση είναι η χειρουργική διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται τα αναπαραγωγικά όργανα. Στα αρσενικά γατιά αφαιρούνται οι όρχεις και στα θηλυκά οι ωοθήκες και η μήτρα.

Η στείρωση έχει πολλά οφέλη. Αρχικά, εμποδίζει την αναπαραγωγή. Δυστυχώς, τα καταφύγια ζώων πλημμυρίζουν από αδέσποτες γάτες και γατάκια. Επομένως, η στείρωση αποτελεί μία ευσυνείδητη και ώριμη επιλογή. Δεύτερον, η στείρωση των θηλυκών τα προστατεύει από το να αναπτύξουν μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη στη μήτρα, η οποία ονομάζεται πυομήτρα. Τέλος, εάν στειρώσουμε τη θηλυκή γάτα μας, θα σταματήσει να έρχεται σε «οίστρο». Όταν οι γάτες βρίσκονται σε αυτή τη φάση, εκδηλώνουν αλλαγές στην συμπεριφορά τους και στρες.

Επίσης, οι μη στειρωμένες αρσενικές γάτες μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια έντονου άγχους, καθώς μπορεί να περιφέρονται για να βρουν απεγνωσμένα ένα θηλυκό. Επιπλέον, οι μη στειρωμένες αρσενικές γάτες μερικές φορές είναι περισσότερο επιθετικές και τσακώνονται συχνά με άλλες γάτες. Αυτό συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.

Τι σχέση έχει η στείρωση με την παχυσαρκία;

Αν και η αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα της στείρωσης παρατηρείται συχνότερα στους σκύλους, αυτό δε σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και τις γάτες. Η στείρωση των γατών συνδέεται με την παχυσαρκία, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αλλαγή στη διατροφή μετά την επέμβαση. Για να αντιληφθούμε την συσχέτιση, θα πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά την στείρωση.

Όταν η γάτα μας στειρώνεται, τότε η συντριπτική πλειοψηφία της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων που παράγονται στους όρχεις και στις ωοθήκες αντίστοιχα μειώνεται.  Αυτό οδηγεί σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού και των ενεργειακών τους απαιτήσεων. Επομένως, οι στειρωμένες γάτες που τρέφονται με την ίδια ακριβώς ποσότητα με πριν το χειρουργείο, θα παχύνουν. Οι στειρωμένες γάτες έχουν ανάγκη μόνο το 75-80% της τροφής που συνήθιζαν να καταναλώνουν. Επομένως, για να επιτευχθεί μια διατροφική ισορροπία απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Σήμερα, ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές τροφών που απευθύνονται αποκλειστικά σε στειρωμένες γάτες. Οι συγκεκριμένες τροφές για γάτες έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και θερμίδων, ενώ αρκετές από αυτές έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη γάτα σου να αισθάνεται χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την επιθυμία της να τρώει συνεχώς. Βέβαια, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που θα βρείτε σε ένα pet shop, οι φροντιστές μιας γάτας θα πρέπει αν είναι αρκετά αυστηροί με την ημερήσια ποσότητα τροφής της γάτας και να μην παρεκκλίνουν. Για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες καλό είναι όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί και στον κτηνίατρό του, έτσι ώστε να τον κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες και το παθολογικό ιστορικό της γάτας του. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του animal.gr, μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε λιχουδιές για γάτες, συμπληρώματα διατροφής για γάτες, και κονσέρβες για γάτες.