Πώς Μπορείς Να Κάνεις Beauté Στον Σκύλο Σου;

Βασική περιποίηση: Πώς μπορείς να κάνεις beauté στον σκύλο σου;

Ποιος είπε ότι τα απογεύματα χαλάρωσης και περιποίησης είναι μόνο για τους ανθρώπους; Έχει και ο σκύλος σου δικαίωμα στην εντυπωσιακή εμφάνιση! Πώς μπορείς να οργανώσεις μία συνεδρία ομορφιάς για το κατοικίδιό σου;

Η σωστή περιποίηση του σκύλου μας απαιτεί κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά χτενίσματα και κουρέματα. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται τακτικά μπάνια και φροντίδα. Οι στιγμές που περιποιούμαστε τον σκύλο μας βοηθούν τόσο στην ενίσχυση της σχέσης μας μαζί του, όσο και στον έλεγχο της γενικότερης υγείας και ευημερίας του.

Σίγουρα, κάποιες φορές πρέπει να αφήνουμε το σκυλάκι μας στα χέρια των ειδικών για έναν πιο ολοκληρωμένο και επαγγελματικό καλλωπισμό. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε και μια ρουτίνα περιποίησης με το κατοικίδιό μας. Ανακάλυψε λοιπόν τι πρέπει ακριβώς να γνωρίζεις για το… beauté του σκύλου σου!

Βούρτσισμα Τριχώματος

Ένα τακτικό βούρτσισμα είναι πάντα συνώνυμο της επιτυχίας. Όλοι θέλουμε ο σκύλος μας να δείχνει περιποιημένος και εντυπωσιακός. Ανεξάρτητα όμως από την ομορφιά, το βούρτσισμα είναι απαραίτητο τόσο για να αποφύγεις τη συσσώρευση σκόνης και χώματος στο τρίχωμα – ειδικά το διάστημα μεταξύ μπάνιων, όσο και για να μειώσεις την απώλεια τριχών. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς τον σωστό τύπο βούρτσας και χτένας, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι αποτελεσματική, ευχάριστη και διασκεδαστική.

Το πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζεις τον σκύλο σου εξαρτάται από τον τύπο της γούνας του. Οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζονται καθημερινά για να μη δημιουργούνται κόμποι στο τρίχωμά τους. Τα σκυλιά με τρίχες μεσαίου μήκους πρέπει να βουρτσίζονται κάθε εβδομάδα, ενώ τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα μπορούν να βουρτσίζονται μία φορά ανά λίγες εβδομάδες. Βέβαια, ανεξάρτητα από την υγιεινή, το βούρτσισμα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναπτύξεις τη σχέση σου με το κατοικίδιό σου, γι’ αυτό μη διστάζεις να το βουρτσίζεις καθημερινά!

Μπάνιο

Ανάλογα τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου, μπορεί να είναι από εύκολη έως και μία αρκετά κοπιαστική διαδικασία. Ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας βέβαια, τα οφέλη για την υγεία του σκύλου είναι πολλά. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο τον σκύλο τους. Η απάντηση εξαρτάται από τη φυλή και τον τρόπο ζωής του. Κατά μέσο όρο μία φορά το μήνα είναι αρκετή για τους περισσότερους σκύλους. Βέβαια, η μία φορά την εβδομάδα αποτελεί καλύτερη επιλογή για σκύλους με μακρύ τρίχωμα ή για εκείνους που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όταν λούζεις τον σκύλο σου, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξεις το σωστό σαμπουάν. Οι σκύλοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις χημικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στα δικά μας σαμπουάν. Επομένως, καλό είναι να επιλέξεις ένα σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο της γούνας, την ηλικία και τις ξεχωριστές του ανάγκες. Όταν τον ξεπλένεις φρόντισε να τοποθετείς το ένα χέρι σου πάνω από τα μάτια του για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς από το σαμπουάν.

Η ώρα του μπάνιου είναι επίσης μια ευκαιρία για να ελέγξεις το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σου. Ψάξε για ψύλλους ή τυχόν ανωμαλίες και πληγές κάτω από το τρίχωμα του. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των αυτιών, της κοιλιάς και του λαιμού.

Κόψιμο Νυχιών

Πολύ συχνά το κόψιμο των νυχιών μπορεί να μοιάζει με μια τρομακτική εμπειρία, τόσο για εσένα όσο και για το σκυλάκι σου. Τα νύχια των σκύλων περιέχουν νεύρα και αιμοφόρα αγγεία κοντά στο πόδι. Είναι αλήθεια πως το τυχαίο κόψιμο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και αιμορραγία. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται να αποθαρρυνθείς. Ζήτησε από τον κτηνίατρό σου να σου διδάξει πώς να κόβεις σωστά τα νύχια του σκύλου σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις απλά να τα λιμάρεις αντί να τα κόβεις, εάν με αυτό αισθάνεσαι μεγαλύτερη σιγουριά.

Βούρτσισμα Δοντιών

Είναι αλήθεια! Τα σκυλιά έχουν δόντια, συνεπώς χρειάζονται και βούρτσισμα! Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται μία φορά την ημέρα, αλλά αν αυτό φαίνεται λίγο φιλόδοξο, 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να διατηρήσουν το στόμα του σκύλου σου φρέσκο και υγιές. Η ανθρώπινη οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά που μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι των σκύλων, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείς ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους.

Περιποίηση μετά τη βόλτα

Η βόλτα ενός σκύλου μπορεί να είναι από απλή έως και περιπετειώδης. Όποιο στιλ βόλτας και να υποστηρίζει ο σκύλος σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι λίγο ή πολύ θα λερωθεί και θα ακουμπήσει / πατήσει πράγματα, τα οποία μετά δε θα ήθελες να βρίσκονται μέσα στο σπίτι σου. Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου μαντηλάκια καθαρισμού και δοχείο καθαρισμού για τις πατούσες, έτσι ώστε ο σκύλος σου να είναι πάντα έτοιμος και καθαρός να μπει στο σπίτι μετά τη βόλτα.

Η ομάδα του Pet Shop Online Animal.gr.