Βόλτα Με Τον Σκύλο 101: Σαμαράκι Ή Κολάρο;

Βόλτα με τον σκύλο 101: Σαμαράκι ή κολάρο;

Τι είναι προτιμότερο για τη βόλτα με τον σκύλο σου; Σαμαράκι ή κολάρο; Ποιες είναι οι διαφορές τους και με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε;

Τι είναι τελικά προτιμότερο; Κολάρο, σαμαράκι ή μήπως και τα δύο; Εάν έχεις σκύλο ή σκέφτεσαι να υιοθετήσεις έναν, αυτή η επιλογή αποτελεί μία από τις πρώτες που θα πρέπει να κάνεις. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν για παράδειγμα το σαμαράκι είναι ιδανικότερο για την εκπαίδευση ενός σκυλιού ή εάν το κολάρο είναι βολικότερο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και πώς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για τον σκύλο μας;

 

Σαμαράκι: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: το σαμαράκι που κουμπώνει στην πλάτη και το σαμαράκι που κουμπώνει μπροστά. Και τα δύο προσφέρουν αρκετά οφέλη και στο σκυλάκι αλλά και στον φροντιστή του.

  1. Είναι δύσκολο ο σκύλος να ξεφύγει

Τα σαμαράκια αγκαλιάζουν τον σκύλο και είναι πιο δύσκολο να «ξεφύγουν» από αυτά σε σχέση με τα κολάρα. Επομένως, εάν ο σκύλος σου είναι περιπετειώδης τύπος και έχει την τάση να «δραπετεύει», τότε το σαμαράκι είναι ιδανικότερη επιλογή.

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού

Εάν ο σκύλος σου κατά τη διάρκεια της βόλτας τραβάει με δύναμη το λουρί του, τότε είναι προτιμότερο να φοράει σαμαράκι, καθώς είναι λιγότερο πιθανόν τραβήξει το λαιμό του.  Επίσης, τα σαμαράκια μπορούν να μειώσουν την τάση του σκύλου σου να τραβάει καθώς περπατάτε, επειδή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του σώματός του.

 

Τα σαμαράκια βέβαια έχουν και αυτά με τη σειρά τους κάποια μειονεκτήματα. Μεταξύ αυτών είναι η πρόκληση του να βρεις το ιδανικό μέγεθος που να εφαρμόζει απόλυτα στον σκύλο σου, η δυσκολία του να τοποθετήσεις στο σαμαράκι την ταυτότητα του σκύλου σου, όπως και η πιθανή ενόχληση του σκύλου από το σαμαράκι, ειδικά στην περίπτωση που το τρίχωμά του είναι μακρύ.

 

Κολάρο: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Ενώ τα σαμαράκια έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, τα κολάρα έχουν επίσης  και αυτά τα δικά τους οφέλη.

  1. Φοριούνται εύκολα

Τα κολάρα σκύλων είναι από τις πιο συνηθισμένες αγορές. Οπότε, πιθανότατα θα έχεις ήδη αγοράσει ένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κουμπώσεις το λουρί και είστε έτοιμοι. Επίσης, δε χρειάζεται να θυμάσαι κάθε φορά πριν βγεις βόλτα με τον σκύλο σου να πάρεις μαζί την ταυτότητα του, αφού θα είναι ήδη πάνω στο κολάρο του.

  1. Υπάρχουν πολλά είδη

Τα κολάρα βγαίνουν σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεις ένα να σου αρέσει και να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του σκύλου σου.

 

Στα μειονεκτήματα της χρήσης κολάρου περιλαμβάνονται ο κίνδυνος μήπως λυθεί στην περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά και ο σκύλος ξεφύγει. Επίσης, εάν το περιλαίμιο είναι αρκετά σφιχτό μπορεί να πονέσει τον σκύλο. Τα περισσότερα περιλαίμια έχουν μια ελαφριά ελαστικότητα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στο λαιμό του τετράποδου φίλου σας.

 

Η χρήση κολάρου μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις όπως προβλήματα στην πλάτη, γλαύκωμα ή προβλήματα στον αυχένα ή στην τραχεία. Επίσης, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ο σκύλος μας έχει την τάση να μας τραβάει έντονα ενώ περπατάει με το λουρί. Το κολάρο σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην πλάτη ή στο λαιμό του.

 

Ποιο από τα δύο είναι τελικά προτιμότερο;

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να ξεκινήσεις την εκπαίδευση του σκύλου σου με ένα σαμαράκι.  Αυτό προτείνεται γιατί τα κουτάβια τείνουν να τραβούν δυνατά όταν μαθαίνουν για πρώτη φορά να περπατούν με λουρί. Όταν ο σκύλος σου μάθει να περπατάει με λουρί, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και το κολάρο. Επίσης, κάποιες μικρόσωμες ράτσες σκύλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν το λαιμό τους με ένα κολάρο.

 

Τόσο τα σαμαράκια, όσο και τα κολάρα έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Το βασικό είναι όποιο και από τα δύο χρησιμοποιούμε να φροντίσουμε να έχει σωστή εφαρμογή, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.