Βόλτα Με Τον Σκύλο 101: Πτυσσόμενο Ή Σταθερό Λουρί;

Βόλτα με τον σκύλο 101: Πτυσσόμενο ή σταθερό λουρί;

Πτυσσόμενο ή σταθερό λουρί; Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποιο από τα δύο λουριά θα πρέπει να επιλέξεις ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και τον χαρακτήρα του σκύλου σου;

Μπορεί σαν πρώτη σκέψη να μοιάζει σχετικά ασήμαντο, όμως η επιλογή του σωστού λουριού δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που θα το χρησιμοποιείς συνέχεια, από όταν ο σκύλος σου είναι κουτάβι μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Τα λουριά σκύλων παίζουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Ένα λουρί μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την ασφάλεια του ίδιου του σκύλου, όσο και των ανθρώπων (και των άλλων ζώων) γύρω του. Για ορισμένα σκυλάκια, συνήθως για αυτά που είναι άτακτα στη βόλτα, μπορεί να βοηθήσει η περίδεση με σαμαράκια.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως το να επιλέξουν λουρί είναι εύκολο. Βέβαια, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που κάποιος μπορεί να μπερδευτεί. Ένα από τα πρώτα βασικά διλλήματα είναι το εάν κάποιος θα αγοράσει το κλασικό, σταθερό λουρί ή ένα πτυσσόμενο. Ποιες είναι οι διαφορές τους και με τι κριτήρια λοιπόν πρέπει να επιλέξουμε;

 

Σταθερά Λουριά

Τα σταθερά λουριά αποτελούν την πιο κλασική επιλογή. Προορίζονται για βασική εκπαίδευση και για καθημερινή χρήση. Έχουν μια λαβή σα θηλιά στο ένα άκρο και ένα μεταλλικό κλιπ στο άλλο άκρο, στο οποίο στερεώνεται στο κολάρο του σκύλου. Συνήθως, είναι διαθέσιμα δε διάφορα μήκη και αποτελούν μία ιδανική επιλογή για την πλειοψηφία των σκύλων.

Το πάχος, το υλικό και το φάρδος του λουριού ποικίλλουν και έχουν σχέση με το μέγεθος και τη δύναμη του σκύλου. Τα σταθερά λουριά μπορεί να είναι από νάιλον, δέρμα ή και σκοινί. Ορισμένα σταθερά λουριά είναι κατασκευασμένα και από αλυσίδα. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για τα σκυλιά που προσπαθούν να μασήσουν τα λουριά, ή και τα περιλαίμιά τους.

 

Πτυσσόμενα Λουριά

Τα πτυσσόμενα λουριά είναι αρκετά δημοφιλή σε διάφορους ιδιοκτήτες σκύλων. Πολλοί θέλουν να δώσουν στο σκύλο τους περισσότερη ελευθερία κινήσεων, χωρίς να εμποδίζονται από το αργό περπάτημα του ιδιοκτήτη. Μερικοί βρίσκουν ευκολότερο να χρησιμοποιήσουν ένα πτυσσόμενο λουρί γιατί αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται να διαχειρίζονται το μήκος ενός κανονικού λουριού.

Τα πτυσσόμενα λουριά μπορεί να ασφαλίσουν σε οποιοδήποτε μήκος. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν ενός μέτρου. Τα πτυσσόμενα λουριά είναι μια καλή επιλογή στην περίπτωση που θέλεις να επιτρέψεις στο σκύλο σου να περιπλανηθεί μακριά χωρίς να τον αφήσεις χωρίς λουρί. Ωστόσο, αυτά τα λουριά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αφού ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί να περπατά με κανονικό λουρί. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να συνηθίσει ο σκύλος σου σε κακές συμπεριφορές.  Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί πτυσσόμενο λουρί θα πρέπει να προσέχει μην αυτό μπερδευτεί κάπου με αποτέλεσμα ο σκύλος του να κινδυνεύσει.

 

Σημαντική Σημείωση

Εάν ο σκύλος σου δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα, θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα σταθερό λουρί και στη συνέχεια να επιλέξεις ένα πτυσσόμενο. Εάν θέλεις ο σκύλος σου να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προτίμησε ένα σταθερό λουρί με μεγάλο μήκος. Για σκυλάκια τα οποία θέλουν να είναι πάντα καλοντυμένα, μπορούμε πλέον να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία σε εποχικά περιλαίμια.

 

 

Ποια είναι η σωστή χρήση του λουριού;

Γνωρίζατε ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να κρατάτε το λουρί ενός σκύλου; Στη συνέχεια ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες.

  1. Σταθεροποίησε και κράτα το λουρί μπροστά από τον κορμό σου. Θα έχεις μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερο έλεγχο του σκύλου σου.
  2. Κράτα τη θηλιά του λουριού πάνω από τον αντίχειρα για πρόσθετη δύναμη σε περίπτωση που ο σκύλος σε τραβήξει με δύναμη προς τα εμπρός.
  3. Μην τυλίγεις το λουρί γύρω από τον καρπό σου. Μπορεί να τραυματιστείς εάν ο σκύλος σου ασκήσει δύναμη.
  4. Χρησιμοποίησε και τα δύο χέρια. Με το ένα θα κρατάς τη θηλιά και με το άλλο το λουρί λίγο πιο πάνω από τον σκύλο. Αυτός ο τύπος λαβής σε βοηθάει να σταθεροποιήσεις το λουρί με το ένα χέρι και με το άλλο να κατευθύνεις τον σκύλο ή να ελέγχεις τη χαλαρότητα του λουριού (μειώνεις/ προσθέτεις).
  5. Άλλαζε κατεύθυνση. Τα σκυλιά αντιστέκονται στη συνεχή πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο τραβάς προς τα πίσω, τόσο ο σκύλος θα τραβάει προς τα εμπρός.  Η αλλαγή των κατευθύνσεων κάθε φορά που ο σκύλος σου σε τραβάει προς τα εμπρός μπορεί να είναι χρήσιμη.