Χρήσιμα Tips Για Να Αγαπήσει Ξανά Ο Σκύλος Σας Την Ξηρά Τροφή

Χρήσιμα tips για να αγαπήσει ξανά ο σκύλος σας την ξηρά τροφή

Τα σκυλάκια πάντα προτιμούν τις λιχουδιές που τρώμε εμείς σε σχέση με την ξηρά τροφή τους. Τι γίνεται όμως όταν δεν τρώνε καθόλου; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον σκύλο μας να φάει ξανά ξηρά τροφή;

Δεν είναι μυστικό ότι τα σκυλάκια έχουν μια τάση να προτιμούν την υγρή τροφή σε σχέση με την ξηρά. Βέβαια, δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε. Άλλωστε και εμείς οι ίδιοι δεν προτιμάμε ένα σουβλάκι ή μία πίτσα σε σχέση με τα βραστά λαχανικά; Αν και η παρομοίωση δεν είναι απολύτως ακριβής, είναι γεγονός ότι η ξηρά τροφή θεωρείται πιο υγιεινή διατροφή για τους σκύλους μας για ποικίλους λόγους.

Η ξηρά τροφή εξαιτίας της τραγανής υφής της, βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, βελτιώνοντας τη στοματική υγιεινή του σκύλου μας. Επίσης, περιέχει υψηλής ποιότητας συστατικά. Το βασικό βέβαια πρόβλημα είναι ότι οι σκύλοι φαίνεται να μην την προτιμούν ιδιαίτερα, ειδικά μάλιστα αυτοί που δεν είχαν μάθει να την καταναλώνουν από τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η μετάβαση από την υγρή στην ξηρά τροφή μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση. Το καλό είναι ότι πάντα υπάρχουν tips και συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να πείσει τον σκύλο του να φάει την σκυλοτροφή.

Ποια είναι τα δύο βασικά προβλήματα;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι σκύλοι προτιμούν την υγρή τροφή από την ξηρή. Εάν καταφέρουμε να τους αντιληφθούμε, τότε ίσως καταφέρουμε να κάνουμε τον σκύλο μας να αγαπήσει την ξηρά τροφή.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας. Μόλις συνηθίσουν σε ένα πράγμα – είτε πρόκειται για ένα είδος φαγητού, είτε για ένα άτομο, θέλουν να παραμείνουν σταθερά σε αυτή την επιλογή. Οι ξαφνικές αλλαγές δεν αποτελούν για αυτά κάτι το ευχάριστο. Αντίθετα, είναι καλύτερο να εισάγεις την όποια αλλαγή στη ζωή τους αργά και σταδιακά, δίνοντας έτσι στον σκύλο σου άφθονο χρόνο για να την συνηθίσει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εταιρείες υγρών τροφών έχουν καταφέρει να κάνουν τα προϊόντα τους όσο το δυνατόν πιο ελκυστικά για τους σκύλους. Κάποιοι προσθέσουν συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη ή λίπος, κάνοντας την υγρή τροφή μια ακαταμάχητη λιχουδιά. Έτσι, αν και η ξηρά τροφή είναι πιο υγιεινή, μπορεί να μην είναι για αυτά τόσο νόστιμη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τον σκύλο μας να αγαπήσει την ξηρά τροφή;

Άλλαξε τις διατροφικές του συνήθειες σταδιακά

Αφού, όπως είπαμε, στα σκυλιά αρέσει η ρουτίνα, η πρώτη συμβουλή είναι να εισάγεις την ξηρά τροφή στη διατροφή του έμμεσα. Αυτό μπορείς να το καταφέρεις προσθέτοντας σιγά-σιγά ξηρά τροφή στο υγρό φαγητό. Σταδιακά, θα αρχίσεις να μειώνεις τις ποσότητες της υγρής τροφής και αυτή θα αντικαθίστανται από ξηρά τροφή. Στην αρχή ο σκύλος σου μπορεί να προσπαθήσει να φάει μόνο την υγρή και να αφήσει την ξηρά τροφή. Δε χρειάζεται να αποθαρρυνθείς. Αυτό το  εγχείρημα απαιτεί υπομονή και επιμονή.

Προσθέστε Ζεστό Νερό

Η ξηρά τροφή δεν είναι απαραίτητο να σερβίρεται στεγνή. Εάν βρίσκεσαι στη φάση που προσπαθείς να κάνεις τον σκύλο σου να συνηθίσει την ξηρά τροφή, τότε το ζεστό νερό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού στο φαγητό του. Αυτό όχι μόνο θα κάνει την τροφή πιο μαλακή, αλλά θα κάνει και όλο το γεύμα να μυρίζει πιο νόστιμο στον σκύλο σου. Με την πάροδο του χρόνου μπορείς να μειώσεις την ποσότητα του νερού που προστίθεται, έως ότου ο σκύλος σου να μπορεί να φάει σκέτη την ξηρά τροφή.

Βάλτε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων

Μια εναλλακτική στην προσθήκη ζεστού νερού στο φαγητό του σκύλου σου είναι να βάλεις την ξηρά τροφή στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα πριν του τη δώσεις. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τα δελεαστικά αρώματα του φαγητού, αλλά βοηθάει να έρθουν και τα μόρια λίπους στην επιφάνεια της κροκέτας. Βρείτε αυτές και άλλες ακόμα πολλές χρήσιμες συμβουλές μέσα από το blog του Online PetShop Animal.gr!